Razlike između izmjena na stranici "Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista)"

Centrumaši su tumačili da [[boljševizam]] nije u skladu sa istinskim [[marksizam|marksizmom]]: sudbina svetske socijalističke revolucije ne zavisi od pobede socijalizma u zaostaloj Rusiji, nego od razvijenih društava zapadne Evrope, prvenstveno Velike Britanije. Boljševistička revolucija vodi samo do despotskog, diktatorskog, antidemokratskog režima, koji radnicima ne može doneti nikakvo dobro. U tome oni ponavljaju kritike koje su na način revolucionarnog krila u radničkom pokretu isticali „reformisti“ u zapadnoj Evropi, osobito tzv. [[austromarksisti]].
 
== Promena imena u KPJ. Prelazaki u ilegaluzabrana ==
{{main|Vukovarski kongres|Obznana}}
{{citiranje|Zeleći da Internacionala bude isključivo njihov organ ruski su boljševici izdiktirali na II kongresu statut i uslove za članstvo u III Internacionali koji će se u primeni pokazati savršeno nemogućim, a za posledicu će imati jedino opšte cepanje svih oblika radničkih organizacija u svima zemljama.<ref>[http://www.yurope.com/zines/republika/arhiva/2001/274-275/274-275_27.htm Manifest komunisticke opozicije]</ref>|Manifest opozicije Komunističke partije Jugoslavije}}
Na [[Drugi kongres KPJ|Drugom kongresu SRPJ(k]]) u [[Vukovar]]u, 20-25. juna 1920, pobedila je radikalna struja. Usvojen je Program, koji odlučno proklamuje revolucionarnu orijentaciju za rušenje kapitalizma, diktaturu proletarijata i sovjetsku republiku. Partija menja ime u [[Komunistička partija Jugoslavije]] (KPJ). Partija je strogo centralizovana ukidanjem dotadašnjih pokrajinskih veća. Deo centrumaških delegata, posebno iz Hrvatske, napustio je Kongres. Drugi su, naročito iz Srbije i Bosne, nastavili da deluju unutar partije, objavljujući septembra 1920. ''Manifest opozicije KPJ''. U decembru 1920. oni su isključeni iz partije.