Četrnaesti kongres SKJ – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr wiki
 
Nema sažetka izmjene
Red 3:
'''Četrnaesti (vanredni) kongres [[Savez komunista Jugoslavije|Saveza komunista Jugoslavije]]''' održan je od [[20. januar|20.]] do [[22. januar| 22. januara]] [[1990]]. godine, u beogradskom centru „Sava“. Prisustvovali su delegati iz svih republika i pokrajina, kao i partijska delegacija [[JNA]]. Tadašnji predsednik Predsedništva [[CK SKJ]] bio je [[Milan Pančevski]] iz [[Makedonija|Makedonije]].
 
Na kongresu su se najviše sukobile srpska i slovenačka delegacija. Prvi su se zalagali za uvođenje sistema „jedan čovek - jedan glas“, tj. za centralizovanje Jugoslavije. Slovenci su, međutim, predlagali konfederaciju partije i države. Bit njihovih prijedloga bila je u tome da se uvede politički pluralizam, koji je u stvarnosti zapravo već i postojao, jer su u Sloveniji već bili održani izbori za slovenskog predstavnika u saveznom Predsjedništvu, a u Hrvatskoj i Sloveniji bile su u tijeku pripreme za prve višestranačke izbore. Potom su zahtijevali da se izbaci iz zakonodavstva odredba o takozvanom [[verbalni delikt|verbalnom deliktu]], da se zabrani mučenje političkih zatvorenika, kao i politička suđenja. Također su tražili da veze između saveznih jedinica budu drugačije i da sve savezne jedinice budu autonomne i da nadglasavanje postane nemoguće. Svi predlozi slovenačke delegacije, koju je predvodio [[Milan Kučan]], bili su odbijeni. Istovremeno, srpski predlozi su prihvatani većinom glasova.
 
Posle dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, delegacija [[SK Slovenije]] napustila je, [[22. januar|22. januara]] uveče, kongresnu dvoranu centra „Sava“. Odmah nakon toga, šef delegacije [[SK Srbije]], [[Slobodan Milošević]], predložio je da kongres nastavi rad i pređe na donošenje odluka. Međutim, tome se oštro suprotstavila delegacija [[SKH|SK Hrvatske]]. Oni su saopštili da će, ukoliko se to bude desilo, i oni napustiti kongres. Njima su se pridružile delegacije [[SK Makedonije]] i [[SK BiH|SK Bosne i Hercegovine]].