Razlike između izmjena na stranici "Bitka kod Hunajna"

Dodano 9 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: migracija 13 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q2300090 na Wikidati)
 
'''Bitka kod Hunajna''' je bila važna bitka između [[islam|muslimanskih]] snaga pod vodstvom poslanika [[Muhamed]]a i armijevojske nevjernika [[630]] godine. Ona se je dogodila na Hunajn dolini, između [[Meka|Meke]] i utvrđenog grada Taifa. Na kraju, Muslimanimuslimani su pobjedili, osiguravajačiosiguravši Muslimanskomuslimansko ujedinjenje Arabije.
 
Protivnici Muslimana su bili plemena ''Havazin'' i ''Takif'', poznati po njihovomsvojoj hrabroščuhrabrosti i vještini sa strijelama. Zabrinuti o rasturastom [[Islamislam]]a i Muhamedove močimoći, oni su se okupili i namjerivali napasti Meku. Međutim, Muhamed je brzo saznao oza njihovimnjihove planovimaplanove, pa je sam pošao prema njima sa armijom od 12,000 ljudi. Od tih 12,000, kaže se da su 10,000 bili isti oni koji su sa njim osvojili Meku a 2,000 novi vjernici iz Meke.
 
Iako puno manji, Havazini i Takifi su bolje znalipoznavali teren., Takotako da, kad je prednji dio Muslimanskemuslimanske vojske stiglao u područje, oni su ga napali iz zasjedazasjede. Taj dio Muhamedove armije je onda pokušao da se vrati glavnoj armiji, ali uhvatila ih je panika i nered. Ipak, Muhamedova vojska je stigla do njih i u jurišu je napala nevjernike. Muslimani pobjedesu bitkupobijedili u bici, ia njihovi protivnici se vratevratili u Taif.
 
Islamska pobjeda natjerala je pustinjska plemena da pređu na Islamislam. Nedugo poslje toga, i pobunjicipobunjenici u Taifu su se predali i prihvatili Islamislam. Poslje ove bitke i ujedinjenja Arabije dva -tri područja su se pobunila, ali je tad Islamskaislamska država je bila dostadovoljno snažna da ih se riješi. Bitka kod Hunajna je zato zadnja važna Muhamedova vojna pobjeda.
 
[[Kategorija:630]]