Wikipedija:Neutralno gledište – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q4656487 na Wikidati
m čišćenje, replaced: [[Vikipedija: → [[Wikipedia: (13) using AWB
Red 84:
<!--A vital component: good research-->
 
Neslaganja oko toga da li je nečemu pristupljeno sa ''neutralne tačke gledišta'' (NTG) se obično mogu izbeći praksom dobrog istraživanja. Činjenice (kako su definisane u prethodnom paragrafu) nisu ''tačka gledišta'' (TG, ovde u značenju „suprotno od NTG“) same po sebi. Dobar način da se izgradi neutralna tačka gledišta je da nađete uvažen izvor za podatke koje želite da dodate na Vikipediju i da onda [[VikipedijaWikipedia:Navedite izvore|navedete taj izvor]]. Ovo je lak način da se okarakteriše jedna strana sukoba, bez da se isključi postojanje drugih strana. Trik je u tome da nađete što je moguće bolji i uvaženiji izvor. Pokušajte da u biblioteci nađete dobre knjige i novinske članke, i potražite najpouzdaniji mrežni (''online'') izvor. Malo pripremnog rada vam kasnije može uštedeti dosta vremena pri pokušaju opravdavanja nekog tvrđenja.
 
Jedina stvar koju pri ovome još valja uzeti u obzir jeste da izvori uporedive uvaženosti mogu protivrečiti jedan drugom. U tom slučaju, srž politike NTG jeste da se dozvoli da suprotstavljeni pristupi istoj temi postoje na istoj strani: radite na ''uravnoteženju'', što znači da treba da raspodelite ''prostor'' za opis suprotstavljenih stajališta u skladu sa uvaženošću izvora. Takođe, kad god je to moguće, da date prednost onim izvorima koji su bili najuspešniji u predstavljanju činjenica na uravnotežen način.
Red 111:
 
[[:en:User:Karada|User:Karada]] je dao sledeći savet o sadržaju članka [[:en:Saddam Hussein]]:
:Nećete čak ni ''morati'' da napišete da je bio zao. Zato članak o [[Hitler]]u ne počinje sa „Hitler je bio zao čovek“ — nema potrebe da to pišemo, njegova dela ga osuđuju iznova i iznova. Zato na [[Holokaust]]u samo bez strasti navodimo činjenice, a glasovi mrtvih iznova uzvikuju na način koji čini nazivanje pogrdnim imenima istovremeno i besmislenim i nepotrebnim. Molim vas uradite isto: navedite Sadamove zločine i [[VikipedijaWikipedia:Navedite izvore|navedite svoje izvore]].
 
=== Preinačenje potencijalno pristrasnih izjava ===
<!--Rewording a potentially biased statement-->
Nekada se potencijalno pristrasna izjava može preinačiti da bude više u NTG. Na primer, „Neki Sportista ja najbolji košarkaš“ se može preinačiti u „Košarkaške veštine Nekog Sportiste su pohvalili mnogi“. još bolje bi bilo „Košarkaške veštine Nekog Sportiste su pohvalili takvi košarkaški znalci kao što su Prvi Poznavalac i Drugi Poznavalac“, dokle god su takve izjave tačne i mogu se [[VikipedijaWikipedia:Proverljivost|proveriti]]. Slično tome, „Tamo Neki ima baš ružne navike“ se može preinačiti u „Tamo Nekog su često kritikovali zbog njegovih navika, naročito posmatrači kao što su Prvi Posmatrač i Još Neki Posmatrač“.
 
== Zamerke i razjašnjenja ==
Red 139:
Pseudonauka se može posmatrati kao društveni fenomen i stoga značajna. Međutim, pseudonauka ne treba da zamagli opise glavnih stajališta, i bilo kakvo pominjanje bi trebalo da bude proporcinalno ostatku članka.
 
Postoji manjina Vikipedijanaca koja ima toliko snažne stavove o ovom problemu da smatraju da Vikipedija treba da usvoji „[[VikipedijaWikipedia:Naučna tačka gledišta|naučnu tačku gledišta]]“ <!--Wikipedia:scientific point of view--> umesto „neutralne tačke gledišta“. Međutim, nije utvrđeno da zapravo postoji potreba za takvom politikom, budući da se stavovi naučnika o pseudonauci mogu jasno, potpuno i pravično objasniti onima koji veruju u pseudonauku.
 
=== Religija ===
Red 178:
U mnogim slučajevima da. Mnogi od nas veruju činjenica da je neki tekst pristrasan nije sama po sebi dovoljna da se tekst odmah briše. Ako sadrži valjane podatke, tekst prosto treba prepraviti.
 
Ponekad je teško odrediti da li je neka tvrdnja istinita ili korisna, posebno kada nema puno onih koji poznaju temu. U takvom slučaju, postavljanje primedbi na [[VikipedijaWikipedia:Strana za razgovor|strani za razgovor]] je dobra ideja; ako neko ima razloga da veruje da autor pristrasnog teksta neće biti zaiteresovan da ga izmeni, ponekad se stvar može rešavati premeštanjem samog teksta na stranu za razgovor (umesto da se tekst obriše u potpunosti). Ovo treba koristiti manje-više kao poslednje rešenje, nipošto kao sredstvo za kažnjavanje onih koji su napisali neki pristrastan tekst.
 
=== Kako sa pristrasnim korisnicima ===
Red 184:
''Slažem se sa politikom nepristrasnosti, ali ima onih koji se čine potpuno i nepopravljivo pristrasni. Moram da idem naokolo i sređujem za njima. Šta da radim?''
 
Osim ako je pitanju stvarno veliki prestup, verovatno je najbolje javno skrenuti pažnju na problem, upućujuću počinioca na ovu stranu (ali [[VikipedijaWikipedia:Vikietikecija|ljubazno]] — lepa reč i gvozdena vrata otvara) i pozvati druge da pripomognu. Za više ideja, pogledajte [[VikipedijaWikipedia:Rešavanje sukoba|Rešavanje sukoba]]. Sigurno postoji tačka nakon koje jaka želja da budemo ''potpuno'' otvoren projekat biva poražena željom velike većine urednika da budu u stanju da rade posao bez da stalno moraju da popravljaju upade ljudi koji ne poštuju našu politiku.
 
=== Izbegavanje neprekidnih rasprava ===
Red 220:
== Drugi izvori ==
 
* [[VikipedijaWikipedia:NTG priručnik|NTG priručnik]]<!-- Wikipedia:NPOV tutorial-->
* [[VikipedijaWikipedia:Neutralna tačka gledišta/Primeri|Primeri]]<!--Wikipedia:Neutral point of view/Examples-->
* [[VikipedijaWikipedia:Neutralna tačka gledišta/Rasprava o primerima|Rasprava o primerima]]
<!--Wikipedia:Neutral point of view/Examples Debate-->
* [[m:Responses to How to Build Wikipedia, Understand Bias|Understand Bias]] na Meti
* [[VikipedijaWikipedia:Spisak kontroverznih pitanja|Spisak kontroverznih pitanja]]<!-- Wikipedia:List of controversial issues-->
* [[VikipedijaWikipedia:Reči koje treba izbegavati|Reči koje treba izbegavati]]
<!-- Wikipedia:Words to avoid-->
* <!--[[Talk:Creationism]] ОВО ЈЕ СПЕЦИФИЧНО ЗА АМЕРЕ -->
* [[meta:Positive tone]]
* [[VikipedijaWikipedia:Smernice za sporne članke|Smernice za sporne članke]]
<!--* [[Википедија:Guidelines for controversial articles|Guidelines for controversial articles]]-->
<!--* [[God's Eye View]]