Cenzura – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: nn:Sensur
Red 8:
 
Krajnji oblik u policijskim državama jest autocenzura.
 
 
== Historija ==
 
 
[[Književnost|Književnu]] cenzuru u današnjem smislu uveli su crkveni koncili (Prvi nicejski koncil [[325]]., koncil u Efezu [[431]].) zabranom nekih tekstova kao [[dogma]]tski neispravnih, heretičkih spisa. Praksa osude spisa štetnih za vjeru i morala nastavljena je i u [[Srednji vijek|Srednjem vijeku]]. U [[13. vijek]]u su pojedini univerziteti bili određeni da vrše cenzuru nad rukopisima. Po papinskoj odredbi iz [[1501]]. biskupi moraju brižljivo ispitati spise. Knjige izdane protivno zabrani često su se spaljivale. Papa [[Pavao IV]] izdao je [[1589]]. '''Index librorum prohibitorum''', popis djela koja vjernici nisu smjeli čitati. U [[Evropa|evropskim]] državama, kroz čitav niz političkih peripetija, [[politika|politička]], [[kultura]]lna i moralna cenzura mijenjale su svoje forme vjekovima.
Cenzuru su vršili koncili, staleži, [[policija]], kraljevski komesarijati za štamparije.
 
Ukidana i ponovno uspostavljana, cenzura kao preventivno sredstvo traje do danas u mnogim državama. [[Francuska revolucija]] ([[1789]].) proglasila je potpunu slobodu misli i štampe, ali je već Direktorij uveo preventivnu cenzuru. Cenzura je normalna ratna organizaciona mjera na raznim područjima (u [[umjetnost]]i, publicistici i [[literatura|literaturi]]). Pozorišnu cenzuru poznavali su već stari Heleni; pojedine drame prije izvođenja cenzurirali su arhonti; koja je u [[Francuska|Francuskoj]] uvedena u [[15. vijek]]u.
 
Filmska cenzura se vrši u mnogim zemljama čak i današnje doba, kao npr. u [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenim Američkim Državama]] i [[Kina|Kini]].
 
 
 
 
[[category:Politika]]
[[category:Mediji]]
 
[[bg:Цензура]]
[[bs:Cenzura]]
[[ca:Censura]]
[[cs:Cenzura]]
[[da:Censur]]
[[de:Zensur (Informationskontrolle)]]
[[el:Λογοκρισία]]
[[en:Censorship]]
[[eo:Cenzuro]]
[[es:Censura]]
[[fa:سانسور]]
[[fi:Sensuuri]]
[[fr:Censure]]
[[gl:Censura]]
[[he:צנזורה]]
[[hr:Cenzura]]
[[io:Censuro]]
[[it:Censura]]
[[ja:検閲]]
[[ko:검열]]
[[lt:Cenzūra]]
[[lv:Cenzūra]]
[[ms:Penapisan]]
[[nl:Censuur (informatie)]]
[[nn:Sensur]]
[[no:Sensur (informasjon)]]
[[pl:Cenzura]]
[[pt:Censura]]
[[ro:Cenzură]]
[[ru:Цензура]]
[[simple:Censorship]]
[[sk:Cenzúra]]
[[sr:Цензура]]
[[sv:Censur]]
[[tr:Sansür]]
[[uk:Цензура]]
[[yi:צענזור]]
[[zh:审查制度]]