Salat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q234869 na Wikidati
Red 267:
Kako je namaz stroga obveza u islamu postoje i neke olakšice za osobe koje ga nisu u mogućnosti izvršiti na propisan način. Tako ukoliko je vjernik bolestan ili nema dovoljno prostora, može klanjati sjedeć ili čak ležeći, ili u slučaju potpune paralize može klanjati u mislima, odnosno zamišljati kako klanja, iako tada nije obavezan klanjati.
 
[[Datoteka:Islamic Society of Akron & Kent - women jummah prayer.jpg|thumb|left|250px |Žene iz Islamske Zajednice [[Akron]]a i [[Kent]]a klanjaju džumu. Žene inače nisu džumuobavezne klanjati džumu.]]
Putnici mogu skraćivati namaze. Ovo skraćivanje namaza se naziva '''kasr'''. Svi farzovi se skraćuju s četiri rekata na dva, a sunnete je preporučeno izostaviti. Putnik u prijevoznom sredstvu može klanjati onako kako sjedi. Također, putnicima je dozvoljeno spajati namaze, što se naziva '''džem'bajn as-salatejn''' ili skraćeno '''džem'''. Spajaju se podne i ikindija namaz, tako da se oba namaza skrate na po dva rekata i klanjaju zajedno u periodu između podneva i večeri. Spajaju se i akšam i jacija namaz, tako što se jacija skrati na dva rekata te se klanjaju zajedno u periodu između zalaska sunca i zore. Spajanje i skraćivanje namaza se ne mogu primjeniti na sabah namaz ni na koji način. Šafijski mezheb (pravna škola) najčešće i najslobodnije koristi ovu metodu, dok su ostale pravne škole dosta suzdržane prema ovakvom postupku.