Razlike između izmjena na stranici "Konzervacija arhitekture"

nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: right|thumb|Revizija i konzervacija stupa Svetog trojstva,Olomouc,Češka 2006. '''Konzervacija arhitekture''' je proces ...)
 
[[FileDatoteka:Holy Trinity Column 2006 conservation 3.jpg|rightdesno|thumbmini|Revizija i konzervacija stupa Svetog trojstva,Olomouc,Češka 2006.]]
'''Konzervacija arhitekture''' je proces kroz koji se materijalni, povijesnihistorijski i oblikovni integritet arhitektonske baštine čovječanstva produžuje putem niza pažljivo [[plan]]iranih aktivnosti. Pojedinac koji je uključen u tu djelatnost znan je kao konzervator [[arhitektura|arhitekture]]. Odluke o tome kada i kako će se intervenirati na baštini kritične su za definitivnu odluku o [[konzervacija-restauracija|konzervaciji]] nepokretne [[spomenik|spomeničke]] baštine.
 
 
'''Konzervacija arhitekture''' je proces kroz koji se materijalni, povijesni i oblikovni integritet arhitektonske baštine čovječanstva produžuje putem niza pažljivo [[plan]]iranih aktivnosti. Pojedinac koji je uključen u tu djelatnost znan je kao konzervator [[arhitektura|arhitekture]]. Odluke o tome kada i kako će se intervenirati na baštini kritične su za definitivnu odluku o [[konzervacija-restauracija|konzervaciji]] nepokretne [[spomenik|spomeničke]] baštine.
 
==Uže određenje==
Škola konzervacije arhitekture koja ze zalagala za restauriranje građevinske baštine smatrala je da povijesne građevine mogu biti poboljšane,ili ponekad čak dovršene uz primijenu suvremenih materijala i metoda oblikovanja odnosno tehnika.U tom je smislu bila bliska Modernističkoj arhitekturalnoj teoriji, osim što ipak nije branila uništenje starih, izvornih struktura. Najznačajniji i najpoznatiji predstavnik ove škole u 19. stoljeću bio je francuski arhitekt [[Eugène Viollet-le-Duc]].
 
==Suvremeni Moderni pristup==
Primjerice u SAD se danas razlikuju slijedeći vidovi pristupa arhitektonskoj konzervaciji:
 
*'''Rekonstrukcija''', bavi se rekreiranjem uništenog, više ne postojećeg objekta, pejzaža odnosno strukture potpuno novim materijalom
 
==Uobičajeni problemi arhitektonske konzervacije: primjer drevnih građevina==
 
[[FileDatoteka:HospitalSantPau.jpg|thumbmini|Konzervacija mozaika na zidu bolnice Santa Creu I Sant Pau, ,u Barceloni]]
 
Najstariji su građevinski materijali bili organskog porijekla, poput na primjer blata i drveta. Korišteni su stoga što su bili lako dostupni te porijeklom iz obnovivih izvora. Na nesreću, organski su materijali ujedno i vrlo osjetljivi na vanjske utjecaje, i to kako na elementarne tako i na one humanog, odnosno životinjskog porijekla. S vremenom ovi materijali istisnuti su iz uporabe od strane anorganskih, poput cigle, metala, betona, terakote, i to prije svega zbog veće trajnosti navedenih. U prilog trajnosti ovih materijala govore nam i neki od najstarijih arhitektonskih spomenika poput, primjerice, egipatskih piramida.
 
Keopsova piramida, rimski Koloseum i atenski Partenon najpoznatiji su primjeri drevnih građevina suočenih sa problemon zaštite i očuvanja. Kao najutjecajnije čembenike koji utječu na njihovo stanje možemo izdvojiti utjecaj okoliša, [[zagađenost zraka]], ali i [[turizam]].
 
Svijedoci smo klimatskih promjena i njivog utjecaja na naš svijet u cjelini pa tako i spomenute građevine. Koloseum se u svojoj povijesti suočio sa udarima groma, požarima i potresima.
Da navod vezan uz podcijenjenost nije nikakova izmišljena i prenapuhana činjenica dovoljno je pogledati u personalni arhiv zaslužnih muzejskih djelatnika koji vodi Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu,na njemu je uz popriličan broj voditelja zbirki tek 1 ( jedan!) restaurator<ref>http://www.mdc.hr/hr/mdc/arhiv/personalni-arhiv-zasluznih-muzealaca/ Pristup starnici 17.02.2012.</ref>.
 
== Izvori ==
==Školovanje konzervatora restauratora arhitekture u Hrvatskoj==
{{izvori}}
 
==Literatura==
==Dodatna literatura==
*Jukka Jokilehto, [http://docs.google.com/viewer?url=http://www.iccrom.org/pdf/ICCROM_05_HistoryofConservation00_en.pdf "A History of Architectural Conservation: the Contribution of English, French, German and Italian Thought towards an International Approach to the Conservation of Cultural Property"] (Rome: ICCROM, 1986).
*J.Ashurst,Francis G. Dimes "Conservation of Buildings & Decorative Stone",London 1998.
*[http://www.archive.org/details/onrestorationby00wethgoog On restoration, by E. Viollet-le-Duc [tr. from an article in his Dictionnaire raisonné de l ...(1875.)]
 
==Vanjske povezniceveze==
*[http://www.ihbc.org.uk The Institute of Historic Building Conservation] Britanski institut za konzervaciju povijesnih historijskih građevina
*[http://www.h-r-z.hr/index.asp?pid=1268&org=1286 Hrvatski restauratorski zavod - Služba za nepokretnu baštinu - Odjel za graditeljsko nasljeđe ]
*[http://www.getty.edu/conservation/publications/pdf_publications/torraca.pdf Torraca,G. Lectures on Materials Science for Architectural Conservation]
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
{{Upozorenje-konzervacija}}
 
[[Kategorija:Konzervacija|Arhitektura]]
[[Kategorija:Arhitektura]]
 
[[en:Architectural conservation]]
[[et:Konserveerimine (ehitus)]]
[[fr:Conservation architecturale]]
[[it:Restauro architettonico]]