Razlike između izmjena na stranici "Otopina"

Dodano 35 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka uređivanja
m (razne ispravke)
== Otapalo i otopljena tvar ==
Osnovno je svojstvo svih otopina homogen nastav, što znači da npr. otopina etanola u vodi u svakom svom djeliću ima jednak sastav, odnosno da je svuda u otopini [[omjer]] broja molekula [[etanol]]a i [[voda|vode]] stalan. U otopinama valja razlikovati '''[[otapalo]]''' i '''[[otopljena tvar|otopljenu tvar]]'''. Ako su otapalo i otopljena tvar tekućine, otapalom se najčešće naziva onaj sastojak kojeg u otopini ima više. Inače, pod otapalom se razumije tekućina, a pod otopljenom tvari kruta ili plinovita [[tvar]] koja se u toj tekućini otapa. Od svih tekućina voda je najčešće i najzanimljivije [[otapalo]]. Otopine u kojima je otapalo voda zovu se '''[[vodena otopina|vodene otopine]]'''. Otopine koje sadrže relativno velike količine otopljene tvari zovu se [[koncentrirana otopina|koncentrirane]], a one koje sadrže malo otopljene tvari [[razrijeđena otopina|razrijeđene otopine]].
Iskustvo nas uči da se neke tekućine međusobno miješaju u svakom omjeru, a da se neke uopće ne miješaju. Na primjer, etanol ili obični alkohol, glicerol, "antifriz", tekući detergenti, octena kiselina i mnoge druge tekućine miješaju se s vodom u svakom omjeru. [[Benzin]], [[loživo ulje]], [[motorno ulje]], [[Maslinovo ulje|maslinovo]] i [[suncokretovo ulje]] ne miješaju se s vodom.
 
Pojam''otopina''se u nekim područjima kemije upotrebljava samo za tekuće otopine, dok se za plinske i krute otopine koristi naziv''smjesa'', međutim kako taj naziv nije dovoljno precizan treba ga izbjegavati.