Odbojka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 41:
Odbojka je sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Glavna obilježja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina, ali sposobnost ekipe i trenera da razvije nove taktike i strategije igre je ono što donosi uspjeh na utakmicama.
 
Odbojka je timska (BORILACKA) igra u kojoj se dvijedve ekipe od po šest igrača bore na terenu dimenzija 18x9 metara. Po sredini igrališta razapeta je zavesa široka 1 metar i duga 9,5 metara. Razmak između gornjeg ruba zavese i tla je različit: 243 cm za seniore i 224 cm za seniorke.
=== Karakteristike igre ===
Odbojka je timska (BORILACKA) igra u kojoj se dvije ekipe od po šest igrača bore na terenu dimenzija 18x9 metara. Po sredini igrališta razapeta je zavesa široka 1 metar i duga 9,5 metara. Razmak između gornjeg ruba zavese i tla je različit: 243 cm za seniore i 224 cm za seniorke.
 
Igralište je središnjom linijom podijeljeno na dva polja; na 3 metra od nje teku sa strane paralelne linije koje označavaju zonu napada, a iza njih zonu obrane.
Linija 51 ⟶ 50:
Ekipa smije loptu taknuti tri puta u jednom poenu, a isti igrač ne smije odigrati loptu dvaput uzastopce.
 
Lopta ostaje u igri dok ne dodirne teren, zid ili neki predmet, tj. dok netko od igrača ne učini pogrešku.
 
=== Pravila bodovanja ===