Wikipedija:Pijaca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Poziv na sudjelovanje u procesu prikupljanja činjenica o navodnim nepravilnostima na hrvatskoj Wikipediji
Red 502:
 
Pravila može [[Wikipedia:Pravila kopiranja tekstova|vidjeti ovdje]].--[[Korisnik:Rjecina2|Rjecina2]] ([[Razgovor sa korisnikom:Rjecina2|razgovor]]) 22:56, 29 rujan-септембар 2013 (CEST)
 
==Poziv na sudjelovanje u procesu prikupljanja činjenica o navodnim nepravilnostima na hrvatskoj Wikipediji==
 
Pozdrav svima,
 
Kao što vam je poznato, hrvatska je Wikipedija postala predmet kontroverze nakon što su sredinom rujna ove godine u medijima iznesene kritike u kojima se navode ekstremno desničarski sadržaji u pojedinim člancima. Prema nekim kritičarima, pristranost u uređivanju hrvatske Wikipedije prisutna je već dulje vrijeme, i za nju su prvenstveno odgovorni pojedini administratori.
 
S cijelim slučajem upoznat je i Jimmy Wales, osnivač Wikipedije. Na Wikimediji (meta.wikimedia.org) traje opsežna [[:meta:Requests_for_comment/2013_issues_on_Croatian_Wikipedia|rasprava]] o toj temi.
 
U cilju rasvjetljavanja ovog slučaja upravo je pokrenut proces u kojemu će sadašnjim i bivšim suradnicima hrvatske Wikipedije, kao i svim zainteresiranima, biti omogućeno da podastru konkretne činjenice o neprimjerenim sadržajima na hrvatskoj Wikipediji, kao i o neprimjerenim postupcima pojedinih suradnika. Također, svi zainteresirani su pozvani da komentiraju iznesene navode. Očekujemo da će se na ovaj način omogućiti konkretna rasprava o karakteru i opsegu navodnih nepravilnosti, kao i o eventualnoj individualnoj odgovornosti za iste.
 
Evo nekoliko osnovnih napomena:
* Svatko može unijeti primjedbe pod svojim korisničkim imenom ili anonimno.
* Poželjno je unositi primjedbe i komentare na engleskom jeziku. Međutim, suradnici koji ne vladaju engleskim u dovoljnoj mjeri mogu ih slobodno unositi na hrvatskom ili drugom srodnom jeziku.
* Očekuju se konkretni navodi poduprti dokazima u vidu razlika (''diff'').
* Očekuje se da će proces prikupljanja činjenica trajati do kraja listopada, tj. približno 30 dana.
* Na stranicama su priložene detaljne upute na hrvatskome i engleskom jeziku.
 
U skladu s navedenim, ovim putem pozivamo sve zainteresirane da iznesu i komentiraju činjenice vezane za ovaj slučaj. Vaše podneske i komentare možete ostaviti '''[[meta:Requests_for_comment/2013_issues_on_Croatian_Wikipedia/Evidence|ovdje]]''' (slijedite daljnje upute na stranici). Sva pitanja i prijedlozi mogu se ostaviti na stranici za razgovor ili ovdje. Hvala i lijep pozdrav! [[Korisnik:GregorB|GregorB]] ([[Razgovor sa korisnikom:GregorB|razgovor]]) 00:58, 30 rujan-септембар 2013 (CEST)