Zagrebačka kriza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 7:
Izbori za Zagrebačka skupštinu su na kraju održani [[29.10.]] [[1995.]] i bez obzira na sve dodatne faktore koji su pogodovali HDZ-u i Franju Tuđmanu većinu u skupštini osvajaju opozicijske ([[Socijaldemokratska partija Hrvatske|SDP]], [[Hrvatska socijalno-liberalna stranka|HSLS]]). Po tadašnjem hrvatskom zakonu skupština je bila dužna izglasati gradonačelnika, nakon čega bi ga predsednik Hrvatske [[Franjo Tuđman]] potvrdio, ali u ovom slučaju on će to odbiti. Tokom 18 meseci dolazi do takozvane Zagrebačke krize jer Franjo Tuđman odbija prihvatiti da je vlast u Zagrebu osvojile stranke koje su opozicija u državi i odbija potvrditi sveukupno četri izabrana gradonačelnika. Istovremeno s tim odbijanjem prihvaćanja demokratskih izbornih rezultat hrvatska vlada donosi odluku o ukidanju Radija 101 koji je bio poznat zbog svojih kritika vladi, što dovodi do masovnih demonstracija u Zagrebu i povlačenja odluke o ukidanju radija.
 
Kriza će biti rešena novim izborima 1997. godine na kojima Tuđmanov [[HDZ]] osvaja 24 od 50 mesta u skupštini i potom uspijeva pridobiti dva pripadnika [[HSS]] u svoje redove, dobivši tako većinu u gradskoj skupštini i izabravši [[Marina Matulović-Dropulić|Marinu Matulović-Dropulić]] za gradonačelnicu, koja drugi put dolazi na tu dužnost.
 
U celokupnoj krizi najgore prolaze sam hrvatski predsednik [[Franjo Tuđman]] koji zbog nepriznavanja izbornih rezultata internacionalno gubi status demokratskog predsednika, a dobiva onaj [[autokracija|autokrat]]a.