Amplitudska modulacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 40 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q183755 na Wikidati
Autobot (razgovor | doprinos)
m sredjivanje; kozmetičke promjene
Red 5:
Ako je signal informacije analogni signal (glas, muzika), amplituda signala noseće frekvencije će se mijenjati kontinualno u određenom amplitudnom opsegu. Ako je signal informacije digitalni signal, amplituda signala noseće frekvencije može imati dvije ili više diskretnih vrijednosti. U najjednostavnijem obliku ''amplitudske impulsne modulacije'' AIM (eng. -{ASK, Amplitude Shift Keying}-) amplituda može da se održava na jednoj vrijednosti za digitalnu nulu, a na drugoj za jedinicu.
 
== Mogući oblici modulacije ==
Razmotrimo matematički izraz za sinusoidalni [[talas]]:
 
Red 13:
 
gdje je
 
* v = trenutna vrijednost sinusoidalnog [[napon]]a
* Vp = vršna vrijednost sinusoidalnog napona
Linija 24 ⟶ 23:
Iz ovoga možemo vidjeti da postoje tri načina modulacije, ovisno o tome na koji način se mijenja nosilac. To su amplitudska, frekventna i fazna modulacija.
 
== Nosilac i bočni opsezi ==
Obična amplitudska modulacija, uz sinusoidalni korisni signal jedne frekvencije, uz noseću frekvenciju proizvodi i gornju i donju bočnu frekvenciju. Za posebne primjene potiskuje se: nosilac, donji ili gornji bočni opseg frekvencija. Tako se pri jednobočnoj amplitudskoj modulaciji (eng. -{Single Side Band, SSB}-) prenosi samo jedan bočni opseg. U [[radio-prijemnik|radio-prijemniku]]u za jednobočnu modulaciju se ponovo uspostavlja noseća frekvencija uz pomoć posebnog [[oscilator]]a.
 
== Osobine AM ==
Amplitudska modulacija spada u takozvane linearne postupke. To znači da na izlazu nema generisanja novih spektralnih komponenti u odnosu na ulaz (ono što nijesmo imali na ulazu nećemo imati ni na izlazu). Amplitudska modulacija se sastoji u translaciji originalnog modulišućeg signala na učestanost (frekvenciju) nosioca. U realnim situacijama učestanost nosioca je mnogo puta veća od učestanosti modulišućeg signala. Informacija koja se prenosi sada je sadržana u anvelopi (ovojnici) amplitudski modulisanog signala. Najvažniji parametar ove vrste modulacije jeste maksimalna vrijednost odnosno amplituda modulisanog signala.
 
Linija 52 ⟶ 51:
:<math>\frac{AM}{2} \sin((\omega_c - \omega_m) t - \phi)</math> signal donjeg bočnog opsega kao funkcija vremena.
 
== Modulacioni indeks ==
Naziva se još i indeks modulacije, dubina modulacije, i koeficijent modulacije.
Koeficijent modulacije m pokazuje za koji se dio od svoje srednje vrijednosti mijenja amplituda visokofrekventnih oscilacija u toku modulacije.<ref>Osnovi elektronike, Radio-predajnici i radio-prijemnici, Državni sekretarijat za narodnu odbranu, Beograd, 1967., strana 157.</ref>
Linija 64 ⟶ 63:
Ukoliko je indeks amplitudske modulacije ''m'' jednak nuli, tada kažemo da nije izvršena modulacija i imamo samo nosilac (noseću frekvenciju). Isto tako ako je indeks amplitudske modulacije ''m''>1 kažemo da je signal premodulisan i za njega se ne može izvršiti proces [[demodulacija|demodulacije]] (ne možemo više dobiti originalni modulišući signal). Što se tiče elektronskih kola za realizaciju amplitudske modulacije, njih ima više i mogu se na različite načine realizovati.
 
== Primjer dobijanja AM signala ==
Primjer šeme dobijanja amplitudsko moduliranog signala je dat na slici.
[[Datoteka:medo5.gif|mini|200px|]]
 
[[Funkcijski generator]] VG2 predstavlja nosioca [[sinusoida|sinusoidalnog]]lnog talasnog oblika frekvencije 200 kHz i amplitude 10 V, dok prvi funkcijski generator VG1 predstavlja modulišući signal za koji je uzet jednostavni sinusoidalni test ton frekvencije 1 kHz i amplitude 10 V. Napon napajanja Vcc iznosi 30 V. NPN [[bipolarni tranzistor]] T1 pojačava ova 2 signala. Jednosmjerna komponenta je uklonjena uz pomoć kondenzatora C2 (koji predstavlja prekid za jednosmjerni signal). Amplitudsko modulisani signal se dobja na otporniku R3.
 
== Primjena ==
Komercijalne radio stanice u opsegu [[dugi talas|dugih talasa]], [[srednji talas|srednjih talasa]] i [[kratki talasi|kratkih talasa]] koriste amplitudsku modulaciju. Koristi se i za prijenos signala slike u bežičnom [[televizija|televizijskom]] sistemu, i za mnoge druge žične i bežične komunikacione sisteme.
 
Prednost amplitudske modulacije nad frekventnom u radio komunikaciji je potreban uži frekventni opseg, a mana slabija otpornost na [[smetnje]].
 
== Literatura ==
* Electronic Communication Systems, Fundamentals Through Advanced, 4th edition, Wayne Tomasi, ISBN 0-13-022125-2
* Osnovi elektronike, Radio-predajnici i radio-prijemnici, Državni sekretarijat za narodnu odbranu, Beograd, 1967.
 
== IzvoriReference ==
{{reflist}}