All England Lawn Tennis and Croquet Club – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: mijenja Kategorija:Vimbldon u Kategorija:Wimbledon
Autobot (razgovor | doprinos)
m sredjivanje; kozmetičke promjene
Red 34:
Klub je pod patronatom nj.v. kraljice [[Elizabeta II|Elizabete II]] a predsednik kluba je vojvoda od Kenta.
 
== Istorijat ==
Klub je osnovan [[1868]]. na mestu na kom se nalazio jedan manji teren za [[kroket]] i od osnivanja je nosio ime ''All England Croquet Club''. Prvo takmičenje u kroketu na ovom terenu održano je već [[1870]]. godine. Kroket je sve do nastanka [[tenis]]a na travi (a to se desilo [[1875]]. zahvaljujući majoru [[Volter Klopton Vinfild|Volteru Klopton Vinfildu]]) bio jedan od najpopularnijih sportova, posebno među tadašnjom londonskom gospodom. U klubu je [[1875]]. izdvojeno jedno igralište samo za novi sport, tenis na travi.<ref>Ruud, Jim (2007), [http://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=ChpdantgTqQC&oi=fnd&pg=PA217&dq=%22All+England+Lawn+Tennis+and+Croquet+Club%22&ots=GKVRaa_v-m&sig=2OFmXvV6jbDyV8NvMQ6vBxZXlns Statistical Thinking in Sports], CRC Press, p. 217, ISBN 1-58488-868-7, 978-1-58488-868-0.</ref> Već dve godine kasnije ([[1877]]) održano je prvo takmičenje u tenisu za muškarce, a cilj turnira je bilo prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu valjaka za travu za klub. Iste godine klub je dobio i novo ime ''The All England Croquet and Lawn Tennis Club''. Za kratko vreme tenis je postao dominantnija sportska disciplina u klubu u odnosu na kroket usled čega je klub [[1889]]. i dobio današnje ime ''Sveengleski klub za hokej na travi i kroket''.
[[Datoteka:London 1908 Lawn-Tennis WomensSingle.jpg|mini|d|250p|Finale ženskog [[olimpijske igre 1908.|olimpijskog turnira u tenisu 1908.]] na igralištu Kluba]]
Red 51:
Tokom [[letnje olimpijske igre 2012.|Letnjih olimpijskih igara 2012.]] u [[London]]u klub će po drugi put ugostiti najbolje svetske tenisere i teniserke.
 
== Infrastruktura ==
U okviru kluba nalazi se 19 travnatih terena, 5 terena sa crvenom šljakom, još četiri zemljana terena, te još 5 zatvorenih terena. U severnom delu kompleksa nalazi se još 22 travnata terena koja služe za zagrejavanje igrača i za rekreativce. Travnati tereni se koriste između maja i septembra.
 
Red 62:
U okviru kluba postoji i [[Vimbldonski teniski muzej|muzej]] posvećen tenisu na travi, te jedno manje igralište za kroket.
 
== Vimbldonski gren slem ==
Vimbldonski gren slem je jedini koji se igra na travnatoj podlozi, a specifičan je i po tome što su svi igrači obavezni nositi belu opremu,a centralna nedelja je uvek slobodan dan. Često se ovaj turnir označava i kao neslužbeno svetsko prvenstvo u tenisu, a pobednik u muškoj konkurenciji dobija titulu ''Svetskog prvaka sveengleskog kluba za tenis na travi u singlu'' ({{jez-eng|The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World}}).
 
== Videti još ==
* [[Vimbldon]]
* [[Vimbldon (London)]]
* [[Tenis na Letnjim olimpijskim igrama 2012.]]
== Reference ==
{{izvori|2}}
 
==Spoljašnje Vanjske veze ==
* [http://www.wimbledon.com/en_GB/about_aeltc/index.html?promo=sitemap Službeni sajt]
* [http://books.google.com/books?id=aYhx-RgdGaYC&pg=PA23&lpg=PA23&dq=all+england+lawn+tennis+and+croquet+club+1868&source=web&ots=AmlshA0Y6t&sig=hfxkPFKWBmTXguSAJNJBFFkS0nI#PPA28,M1 Zanimljivosti o klubu]