Mladoturska revolucija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 78.30.174.138 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 1:
'''Mladoturska revolucija''' iz 1908. je bila revolucija koju je izvela turska vojska kojom je poništena ukidanje parlamenta koje je izveo sultan [[Abdul Hamid II]], čime je počela [[Druga ustavna era]]. Revolucija je bila značajan događaj tokom procesa raspada [[Osmansko carstvo|Osmanskog carstva]].
 
Krajem 19. i početkom 20. veka, Turska je bila u velikoj krizi. Govorilo se da je „bolesnik na Bosforu“. Osim na [[Balkan]]u, imala je problema sa pokorenim narodima i u drugim delovima carstva. Nezadovoljstvo stanjem u državi i vladavinom sultana Abdula Hamida II je dovelo do revolucije 1908. godine. Grupa prozapadnih oficira je preuzela vlast, donela ustav i proglasila načelo „Otomansko carstvo Otomanima“. Revolucija je okupila šarolik savez reformskih pluralista, turskih nacionalista, zapadno orijentisanih sekularista i svakoga ko je optuživao sultana za haos u carstvu. Revolucijom je vraćena skupština, koju je suspendovao sultan 1878. Međutim, proces zamene monarhijskih institucija ustavnim institucijama i izbornim sistemom nije bio ni jednostavan niti je promena režima protekla bez krvoprolića. Naredne godine je došlo do promene na prestolu izborom [[Mehmed V|Mehmeda V]] za sultana. Mladoturci su proglasili ravnopravnost svih vera, ali je to bilo samo formalno. Pravi cilj im je bio da nametnu turski jezik i jedan nacionalni osećaj svim narodima u državi. Time su protiv sebe okrenuli sve hrišćanske narode i neturske muslimane, kao i predstavnike bivše vlasti. Periferni krajevi carstva su nastavili da se otcepljuju pod pritiskom lokalnih revolucija.NA PRVO PITANJE NE MOGU DA ODGOVORIM JER JE PRVO PITANJE VEOMA CUDNOVATO BY:A.G.
 
Mladotursku revoluciju [[Austrougarska]] je iskoristila za [[aneksija Bosne i Hercegovine|aneksiju Bosne i Hercegovine]], dok je [[Bugarska]] proglasila nezavisnost.