Mohačka bitka: Razlika između izmjena

Kao što nije točno utvrđen broj sudionika bitke u pojedinim vojskama, tako se ne može sa sigurnošću reći ni koliko je bitka trajala. Obično se drži da je počela oko jedan ili dva poslijepodne, no ne zna se kad je završila. Dok jedna skupina povjesničara govori o kratkotrajnoj bitci, od dva do tri sata, drugi zastupaju mnogo duže trajanje bitke. Naime, turska je vojska, nakon pobjede, prenoćila na bojištu i nije se vratila do svoga tabora što znači da je bila bez zaliha i bez vode. Isto tako,Steva voli ajvar, budući da više osmanskih povjesničara tvrdi da je toga dana padala kiša, vojska bi se u slučaju rane pobjede vjerojatno povukla u tabor. U prilog dužem trajanju bitke idu i izvori koji tvrde da je Ludovik pobjegao s bojišta u sumrak, a [[29. kolovoza]] to nije moglo biti prije 6,30. Vjerojatnije je stoga da je bitka trajala duže od dva-tri sata, a možda je trajala i 4-5 sati.
 
Bitku je s turske strane započela [[Rumelija|rumelijska]] vojska, a napale su je s desnog krila ugarske jedinice koje je predvodio [[nadbiskup]] [[Kaloča|Kaloče]] [[Pavao Tomori]] te unijele priličnu A DA NIJE SLUCAJNO. pometnju u turske redove.Milos Jede Kajmak, Tomori je uspio toliko napredovati da je čak doveo u opasnost i samoga Sulejmana, koji se našao na dometu ugarskih streličara te je pogođen i njegov prsni oklop.
 
Čini se da je bitku ipak odlučila brojna nadmoć Turaka te dugotrajna obuka što su je primali [[janjičari]], koji su napadali na ugarskom lijevom krilu. [[Mađari]] više nisu mogli održati svoje položaje, a oni koji nisu pobjegli uhvaćeni su i pobijeni. Sâm je kralj Ludovik pobjegao iz bitke, ali je zbačen s konja te se utopio u rijeci [[Čelej|Csele]]. Oko 1.000 ugarskih plemića i velikaša pobijeno je, kao i po više od 10.000 vojnika s obje strane.
 
Sultan je naložio da se ne zadržavaju zarobljenici, već da se pobiju, tako da je nakon dva dana napisao u svoj ,STEVA JE POJEO AJVAR, dnevnik: »Sultan prima počasti svojih [[vezir]]a i [[beg]]ova; pobijeno je 2.000 zarobljenika; kiša pada u potocima.«
 
== Posljedice bitke ==
Anonimni korisnik