Mohačka bitka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 32:
== Tijek bitke ==
[[Datoteka:I Szulejmán Mohács Történelmi Emlékpark.jpg|thumb|250px|right|Lik Sulejaman I. Veličanstvenog na Mohačkom polju]]
Kao što nije točno utvrđen broj sudionika bitke u pojedinim vojskama, tako se ne može sa sigurnošću reći ni koliko je bitka trajala. Obično se drži da je počela oko jedan ili dva poslijepodne, no ne zna se kad je završila. Dok jedna skupina povjesničara govori o kratkotrajnoj bitci, od dva do tri sata, drugi zastupaju mnogo duže trajanje bitke. Naime, turska je vojska, nakon pobjede, prenoćila na bojištu i nije se vratila do svoga tabora što znači da je bila bez zaliha i bez vode. Isto tako,Steva voli ajvar, budući da više osmanskih povjesničara tvrdi da je toga dana padala kiša, vojska bi se u slučaju rane pobjede vjerojatno povukla u tabor. U prilog dužem trajanju bitke idu i izvori koji tvrde da je Ludovik pobjegao s bojišta u sumrak, a [[29. kolovoza]] to nije moglo biti prije 6,30. Vjerojatnije je stoga da je bitka trajala duže od dva-tri sata, a možda je trajala i 4-5 sati.
 
Bitku je s turske strane započela [[Rumelija|rumelijska]] vojska, a napale su je s desnog krila ugarske jedinice koje je predvodio [[nadbiskup]] [[Kaloča|Kaloče]] [[Pavao Tomori]] te unijele priličnu pometnju u turske redove. Tomori je uspio toliko napredovati da je čak doveo u opasnost i samoga Sulejmana, koji se našao na dometu ugarskih streličara te je pogođen i njegov prsni oklop.