Razlike između izmjena na stranici "Oton I"

m/м
sredjivanje; kozmetičke promjene
m/м (Bot: migracija 2 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q43915 na Wikidati)
m/м (sredjivanje; kozmetičke promjene)
'''Oton I.''' (''njemački'' Otto I.) (* [[23. 11.]] [[912]]. u Wallhausenu; † [[7.5.]] [[973]]. u Memlebenu) je bio [[Vojvodstvo Saska|Saski]] vojvoda, [[rimsko-njemački kralj]] (936. - 962.) i potom [[rimsko-njemački car]] (962. - 973.). Česti naziv '''Oton Veliki''' potječe od srednjovjekovnog povjesničara Otta von Freisinga i nije suvremen.
 
== Prijestolonasljednik ==
Oton je bio sin kralja [[Henrik I., njemački kralj|Henrika I.]] i svete Matilde te brat [[Gerberga od Saske|Gerberge od Saske]]. O njegovoj mladosti nije ništa poznato, ali je vjerojatno dobio vojničku izobrazbu. Oton prema predaji nije znao [[Latinski jezik|latinski]] i tek ga je kasnije naučio čitati i pisati. Prva ratna iskustva Oton je stekao na istočnoj granici Kraljevstva u borbi protiv [[Slaveni|slavenskih]] plemena.
930. Oton se vjenčao s [[Eadgyth]], polusestrom anglosaskog kralja [[Æthelstan|Æthelstana]]a.
 
== Dolazak na vlast ==
No još i prije Otonove krunidbe došlo je do sukoba unutar kraljevske obitelji. Otonova majka Matilda htjela je naime da kralj postane njen mlađi sin bavarski vojvoda Henrik, a ne Oton. Oton je stoga dao u vrijeme svoje krunidbe Henrika internirati, a majku je lišio svakog utjecaja na državne poslove.
 
Neposredno nakon krunidbe došlo je do ustanka u Saskoj. Tamo su naime umrli mnogi značajni velikaši, a Oton je tada njihova imanja dao sebi vjernim velikašima. To je pogodilo one velikaše koji su bili pouzdanici njegove majke. Zbog toga su se mnogi saski velikaši odlučili na vojni ustanak protiv kralja. Pridružili su im se i Otonov polubrat Thankmar, a kasnije i Otonov mlađi brat Henrik. Nakon što je nekoliko puta vojnički pobijedio Henrika i dao ga zatvoriti, Oton se 941. izmirio s bratom kao i sa svojom majkom koja je podupirala Henrika protiv Otona. oton je morao gušiti i ustanke drugih velikaša. Razlozi za te ustanke bio je Otonov stil vladanja. On je naime vojvodstva i plemićka imanja smatrao kraljevskim domenama te ih je zauzimao i dijelio po volji nimalo ne poštujući zahtjeve za nasljedstvom koje su postavljali članovi obitelji umrlog velikaša kao niti plemićku hijerarhiju. U borbi protiv velikaša Oton se oslanjao na Crkvu iskoristivši njezin [[antagonizam]] prema teritorijalnoj vlasti njemačkih vojvoda. Već od početka svoje vladavine on je, bez obzira na [[papa|papu]] ili pretenzije vojvoda, svugdje postavljao [[biskup|biskupe]]e po svojoj volji, tako da su njemačkim [[biskupija|biskupijama]]ma najčešće upravljali biskupi koji su svoj položaj imali zahvaliti njemu, a mnogi od njih bili su članovi njegove bliže ili dalje obitelji. Jačanje biskupija, njihovo bogatstvo i neposredna podvrgnutost kralju omogućila je Otonu da iznutra oslabi jedinstvenost područja njemačkih nacionalnih vojvodstava (Saske, Frankonije, Bavarske, Švapske i Lotaringije), a nakon sloma njihovih ustanaka da onemogući ili bar uspori njihovo ponovno osamostaljivanje.
 
U Njemačkoj je međutim došlo do novih pobuna protiv Otona. Njihovo ishodište bilo je suparništvo između Otonova najstarijega sina Liudolfa i Otonova mlađeg brata Henrika Bavarskog. Zbog toga je izbio izvanredno razoran građanski rat koji je potrajao više od godinu dana. Završio je Otonovom pobjedom i dalekosežnom preraspodjelom posjeda i dostojanstava na štetu Otonovih protivnika i u korist njegovih pristalica. Najistaknutije položaje Oton je u još većoj mjeri koncentrirao u rukama članova svoje obitelji.
 
== Car ==
[[Kategorija:Problemi]]
Svi ti Otonovi vanjski i unutarnji uspjesi znatno su ojačali njegovu moć i ugled tako da je njegovo nastojanje da postane car steklo znatne izglede za uspjeh. Prilika za to došla je vrlo brzo. Naime, nakon smrti burgunskoga kralja Lotara godine 950. Berengar od Ivreje zatočio je njegovu udovicu Adelheid i sam se proglasio kraljem. Berengarovi protivnici te Adelheid, koja je uspjela pobjeći u Njemačku, pozvali su na to u pomoć Otona koji je tako 951. pošao na svoj prvi vojni pohod na [[Italija|Italiju]]. Osvojivši bez problema Italsko kraljevstvo, Oton se vjenčao s Adelheid (prva žena mu je u međuvremenu umrla) i preuzeo titulu kralja Italije.
 
s [[Eadgyth]]:
* Liudolf (930. – 957.), vojvoda [[Švapska|Švapske]]
* Liutgard (931. – 953.) – 947. vjenčala se s vojvodom Lotaringije Konrad Crvenim
 
s Adelheid od Burgundije:
* [[Oton II., car Svetog Rimskog Carstva|Oton II.]] (955. – 983.), njemačko-rimski car
 
== BilješkeReference ==
{{Reflistreflist|2}}
 
== Literatura ==
 
{{Lifetime|912|973}}
 
[[Kategorija:Problemi]]
[[Kategorija:Historija Njemačke]]
[[Kategorija:Carevi Svetog Rimskog Carstva]]
177.192

izmjene