Nesanica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Autobot (razgovor | doprinos)
m sredjivanje; kozmetičke promjene
Red 25:
Pozornost se mora posvetiti i izvanjskim učincima i higijeni spavanja te izbjegavanju štetnih, podražujućih podražaja prije spavanja.
 
== EksterniVanjske linkoviveze ==
{{Commonscat|Insomnia}}=
Vanjski čimbenici mogu uzrokovati nesanicu. Prilagodbeni poremećaji spavanja koji se još nazivaju privremena nesanica uzrokovana okolinom, mogu se pojaviti nakon promjene okoline u kojoj spavamo (npr. pri spavanju u hotelu ili bolničkom krevetu) te prije ili poslije važnog događaja u životu, kao što su promjena zanimanja, gubitak voljene osobe, bolest ili stres zbog rokova na poslu ili ispita, nekog važnog događaja koji iščekujemo (vjenčanje, prva vožnja avionom, putovanje). Poremećaj se može iskazati kao otežano uspavljivanje, često buđenje ili buđenje rano ujutro. Oporavak je obično vrlo brz i nastupa nakon 2-3 tjedna.
Red 36:
 
=== Visinska nesanica ==
=
[[Kategorija:Problemi]]=
Boravak na velikim visinama uobičajeno je povezan s poremećajima spavanja. Čest je poremećaj tzv. periodično disanje za koje je odgovorna smanjena koncentracija [[kiseonik|kisika]] na velikim visinama. Česta buđenja i loša kvaliteta spavanja tipični su za visinsku nesanicu koja je obično najteža prvih nekoliko dana, ali takvo stanje može i potrajati. Određenim vrstama lijekova moguće je spriječiti pojavu visinske nesanice
 
Red 64:
Većina ljudi koja se izlečila od insomnije je postigla to eksperimentisanjem i isprobavanjem različitih stvari. Obično, kombinacija dijete i načina života je najkorisniji pristup. Kao i sa mnogim drugim zdravstvenim problemima, najefikasnije rešenje problema u spavanju je odlučan pristup.
 
== EksterniVanjske linkoviveze ==
* [http://www.shuteye.com Saveti za spavanje i podaci o insomniji] {{en}}
* [http://www.holistic-online.com/Remedies/Sleep/sleep_ins_relaxation.htm Tretiranje insomnije sa „odgovorom opuštanja“] {{en}}
Red 71:
{{Lista simptoma bolesti}}
 
[[Kategorija:Problemi]]=
[[Kategorija:Psihologija]]
[[Kategorija:Neurologija]]