Mozambik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Autobot (razgovor | doprinos)
m sredjivanje; kozmetičke promjene
Red 108:
Kada je [[1992]]. godine završio građanski rat u zemlji, Mozambik je bio jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Još je uvijek jedna od najmanje razvijenih zemalja, ali zadnjih godina se događa znatni rast gospodarstva. Na sastanku članova [[Pariški klub|Pariškog kluba]] u rujnu [[2001]]. godine, Mozambiku je oprošten značajan vanjski dug, čime se potaknuo razvitak te zemlje.
 
Zbrinjavanje ratnih prognanika i izbjeglica i uspješna reforma gospodarstva je dovela zemlju do značajnog rasta: prosječan rast od [[1993]]. do [[1999]]. je bio 6.7%; a između 1997. i 1999. godine, rast je bio preko 10% godišnje. Velike poplave koje su se dogodile [[2000]]. godine smanjile su rast na 2.1%. 2001. godine, zemlja je ostvarila gospodarski rast od čak 14.8%. Procjenjuje se da će idućih godina gospodarski rast zemlje biti između 7% do 10%.
Posebno je naglašen razvitak na [[poljoprivreda|poljoprivredu]], [[promet]] i [[turizam]].
Više od 75% stanovništva Mozambika se bavi poljoprivredom.
Red 132:
Mozambik je poznat po brojnim umjetnicima, pogotovo [[skulptura|kiparima]] i [[slikarstvo|slikarima]]. Neki od istaknutijih slikara su: Malangatana, Naguib, Ismael Abdula, Samat i Idasse. Mozambik je poznat i po glazbi u kojoj se miješaju narodna glazba i portugalski i arpaski utjecaji. Najpoznatiji oblik plesne glazbe je [[marrabenta]].
 
== IzvoriReference ==
{{reflist}}
 
== EksterniVanjske linkoviveze ==
* Informacije na [http://www.mozambique.mz/index.htm portugalskom] ili na [http://www.mozambique.mz/eindex.htm engleskom].
* informacije na francuskom : [http://www.amigos-de-mocambique.org/index.html site de Amigos de Moçambique, asbl]
Red 142:
{{Afrika}}
{{Zemlje članice Pokreta nesvrstanih}}
== EksterniVanjske linkoviveze ==
[[Kategorija:Problemi]]
{{Commonscat|Mozambique}}
 
[[Kategorija:Problemi]]
[[Kategorija:Mozambik]]