Akropolj (Atina) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
A.Savin (razgovor | doprinos)
better image
Autobot (razgovor | doprinos)
m sredjivanje; kozmetičke promjene
Red 23:
Najveće i najljepše svetilište stare Atine, posvećeno boginji Atini, dominira centar modernog grada Atine, sa stjenovitog uzvišenja.Atina je bila i jedan od najmocnijih jonskih polisa.Nalazila se na poluostrvu Atici.Atinu su osnovali Jonjani 1000.god p.n.e Najslavljeniji mitovi stare Atine, religiozni festivali, najraniji kultovi, kao i drugi važni događaji u istoriji grada, su svi povezani sa Akropoljom. Spomenici i građevine Akropolja su u harmoniji sa svojim prirodnim okruženjem. U ovim jedinstvena djelima antičke arhitekture, kombinuju se različiti stilovi klasične grčke arhitekture i umjetnosti, koji su vjekovima utjecali na mnoge druge kulture i umjetnosti. Akropolj iz 5. vijeka prije nove ere, je slikovit primjer raskoša, moći o bogatstva Atine u zlatnom dobu Perikla.
 
Svetilištu se pristupa sa zapada, jedinog mogućeg pristupa, preko Bolove kapije, jedne od dvije kapije koje su sagrađene poslije invazije [[heruli|herula]] u 3. vijeku, (germanskih plemena sa Skanidinavije), ili preko malih vrata ispod hrama Atine Nike. Na ostalim stranama brda postoje izvori pitke vode još od antičkog doba. Poslije kapije stiže se pred monumentalni ulaz u svetilište, koji se zove Propilaje, izgrađen u klasično doba, koji je projektovao arhitekte [[Mnesikle|Mnesikla]]. Hram Atine Nike, izgrađen oko 420. godine pne., aprojektovao ga je i nadgledao izgradnju arhitekta [[Kalikrat|Kalikrata]]a, dominira južni utvrđeni bedem Propilaja. Blizu hrama nalazi se oltar [[Afrodita|Afrodite Pandeme]], od kojeg je sačuvan samo jedan dio. Suprotno sjevernom krilu Propilaja, nalazi se pravougaoni oltar, poznat pod imenom „oltar Agripa“, pošto je u prošlosti bio mjesto gdje se čuvao dar grada grada Atine rimskom vojskovođi [[Marko Vipsanije Agripa|Marku Vipsaniju Agripu]].
 
U samom svetilištu, sreću se majstorska djela klasične grčke ahitekture, sagrađena uglavnom u 5. vijeku pne., u doba [[Perikle|Perikla]]. [[Partenon]], kao pečat stare grčke civilizacije, je najupečatljiviji od svih. Posvećen Atini Partenoni, sagrađen je u zamjenu za dva ranija hrama posvećena istoj boginji. Između Partenona i Propilaja, duž južnog zida i iskopani u stjenovitom tlu, nalaze se temelji dvije građevine iz 5. vijeka pne., Brauronijon, oltar u čast [[Artemida|Artemidi Brauronije]] i Kalkoteka, građevina u kojoj su se nalazili zavjetni darovi u bronzi. Istočno od Partenona, nalazi se mali kružni hram iz 27. godine pne., posvećen Avgustu i Rimu. Na najuzvišenijoj tački, na istočnoj strani uzvišenja, takođe iskopani u stjenovitom tlu, nalaze se temelji oltara [[Zevs|Zevsu Polijeusu]]. Na sjevernoj strani uzvišenja, nalazi se Erehteon, hram u [[jonski red|jonskom stilu]] posvećen boginji Atini i bogu [[Posejdon|Posejdonu Erehteusu]], sa svojim poznatim predvorjem koje dominiraju [[karijatida|karijatide]]. Duž južnog zida Erehteona nalaze se temelji "Starog hrama", iz 6. vijeka pne., u [[dorski red|dorskom stilu]] posvećen Atini Polijas, a koji su uništili [[Persijanci]] 480. godine pne. Nešto kasnije je obnovljen, ali je definitvno srušen 406. godine pne. u drugoj persijskoj invaziji. Sjeverozapadno od Erehteona, duž sjevernog zida Akropolja, prostire se Arheforion, mala kvadratna građevina, gdje su živjele Arheforione, mlade žene koje su na [[Panateneje|Pantenejema]], festivalu misterije, bile zadužene za prinošenje darova Atini i učestvovale u raznim ritualima inicijacije.
Red 58:
Propileja su monumentalna ulazna vrata Akropolja, koja su se nalazala na kraju strme rampe koje ih je povezivala sa Atinom. 400. godine pne., kada su Atinjani prolazili kroz ta vrata, već su se nalazili u Akropolju, kompleksu koji je bio tvrđava, svetilište, ali i mjesto civilnih svetkovina.
 
Propileja Atinskog Akropolja su izgrađena na zapadnoj strani brda, gdje je nekada bila kapija mikenske tvrđave. Prva propileja ili kapija, kontruisana je u doba [[Pizistrat]]a, polovinom 6, vijeka pne., nešto kasnije, nego što je Akropolj postao svetilište posvećeno Atini. Noviju Propileju, izgrađenu u periodu od 510-480. godine pne., uništili su Persijanci 480. godine pne. Obnavljanje je počelo poslije [[grčko-persijski ratovi|Grčko-persijskih ratova]], u epohi utvrđivanja zidina Akropolja pod Temistoklom i Kimonom. Monumentalna Propileja koje se danas može vidjeti, bila je dio velikog građevinskog projekta u Periklovo doba, izgrađena u periodu između 437-432. godine pne., po projektu arhitekte [[Mnesikle|Mnesikla]], i poslije završetka radova na Partenonu. Izvorni građevinski plan je bio naročito odvažan, kako u arhitektonskim, tako i u umjetničkim okvirima, ali nije nikada završen.
 
== Hram Atine Nike ==
Red 67:
 
== Vanjske veze ==
{{commonscatCommonscat|Acropolis}}
* [http://www.culture.gr/2/21/211/21101a/e211aa01.html Akropolj u Atini] (Stranica grčke vlade)
* [http://ysma.culture.gr/english/index.html Projekt restauriranja Akropolja] (Stranica grčke vlade)