Razlike između izmjena na stranici "Pompej"

m/м
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q125414 na Wikidati)
m/м
 
Pompej je [[83. pne.]] stao sa vojskom od tri [[legija|legije]] na stranu Sule, kada se ovaj vratio u Italiju i krenuo na Rim.Ovaj politički savez ubrzao je Pompejevu karijeru.Sula je [[82. pne.]] postao apsolutni [[diktator]], a Pompej njegov saveznik.Sula je naredio svojoj unuci Emiliji, koja je bila trudna i udana, da se razvede kako bi se mogla udati za mladog Pompeja.Pompej se odmah razveo od svoje supruge Antistije i oženio Emilijom.
 
Iako još mlad, Pompej je dobio od Sule povjerenje i ovlasti da se obračuna sa Marijevim pristašama koji su se nalazili u [[Sicilija|Siciliji]] i rimskoj provinciji Africi.Pompej je pokazao popriličnu okrutnost prema svima koji su pokazivali znakove otpora.Čuvena je njegova rečenica kada su se ljudi bunili na njegove metode provođenja vladavine:''Prestanite nam citirati zakone, mi nosimo oružje''!.Nakon brojnih pobjeda u [[Afrika|Africi]], Pompeja su njegove trupe proglasili [[imperator]]om i dali mu nadimak '''Veliki'''.Navodno je čak i sam Sula smislio taj nadimak.Prema tradiciji, Pompej je na povratku u Rim zatražio od [[senat]]a da proslavi [[Rimski trijumf|trijumf]].Senat ga je odbio a Pompej se stacionirao sa vojskom ispred Rima i odbio otići dok senat ne pristane.Tada se umiješao Sula i pristao da Pompej proslavi trijumf.
 
Nakon toga Pompej je zatražio titulu [[prokonzul]]a, jer je bio premlad da postane [[konzul]].Ova mu je titula trebala biti formalnost jer je Pompej, zajedno sa [[Kvinto Cecilije Metel Pio|Kvintom Cecilijem Metelom Piom]],