Kardiotonični glikozidi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Kardiotonični glikozidi''' su spojevi koji se često koriste prilikom [[zatajenje srca|zatajenja srca]] ili [[srčana aritmija|srčane aritmije]]. Biljne vrste ove grupe odlikuju se farmakodinamijskim dejstvom na srčanu insuficijenciju. Njihovi glikozidi su srodni po hemijskom sastavu, po prirodi famakodinamijske aktivnosti i po primeni u terapiji.
Aglikonska komponenta glikozida koji deluju na srce retko je vezana za samo jedan molekul šecera, već obično za veći broj molekula, koji se često razlikuju od molekula šecera iz prirodnih proizvoda.
Šećernu komponentu,koja je vezana za hidroksilnu grupu aglikona, čine heksoze, pentoze ili neki specifični šećeri, pre svega dezoksišećeri.
 
Aglikonska komponenta glikozida koji deluju na srce retko je vezana za samo jedan molekul šecerašećera, već obično za veći broj molekula, koji se često razlikuju od molekula šecerašećera iz prirodnih proizvoda.
Glikozidi koji imaju kardiotonično dejstvo poboljšavaju kontrakcije insuficijentnog srčanog mišića. Na zdravo srce terapijske doze nemaju nikakvo dejstvo.
Šećernu komponentu, koja je vezana za hidroksilnu grupu aglikona, čine [[heksoza|heksoze]], [[pentoza|pentoze]] ili neki specifični šećeri, pre svega [[dezoksišećeri]].
U terapijskoj primeni posebno mesto imaju droge dobijene od vrsta ''Digitalis'' i ''Strophanthus''.
 
Glikozidi koji imaju kardiotonično dejstvo poboljšavaju kontrakcije insuficijentnog srčanog mišića. Na zdravo srce terapijske doze nemaju nikakvo dejstvo. U terapijskoj primeni posebno mesto imaju droge dobijene od vrsta ''Digitalis'' i ''Strophanthus''.
 
[[Kategorija:Farmacija]]