An Shi ustanak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 20 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q253774 na Wikidati
Nema sažetka izmjene
Red 33:
[[Datoteka:Freer 024.jpg|thumb|right|220px|''Putovanje cara Minghuanga u [[Sičuan]]''; slika koja prikazuje bijeg cara Xuanzonga od Tanga od [[Chang'an]]a, autora [[Qiu Ying]]a (1494-1552).]]
Prvotno, snagama An Lushana je spriječen prodor do imperijalnog glavnog grada kod [[Chang'an]] zahvaljujući vjernim trupama koje se strateško raspoređene na obrambenim lokacijama na planinskim klancima. Ipak, Yang Guozhong je, u debelo nesposobnoj vojnoj procjeni, naredio četama u klancima da napadnu Anovu vojsku na otvorenom tlu. Čete su potpuno razrušene te se tako otvorio put prema glavnom gradu. Shvativši neminovnu prijetnju za Chang’an, car Xuanzong od Tanga pobjrgao u Sičuan sa svojim ukućanima. Na svojem putu, u Mawei Innu su Xuanzongove čete zahtijevale smrt omraženog Yang Guozhonga i njegove rođakinje, [[Lady Yang]]. Suočen sa rasulom i vojskom na rubu pobune, car nije imao izbora nego pristati, naredivši njihovu smrt.
[[Datoteka:Li Chao-taoZhao 001Dao Tang Ming Huang to Shu.jpg|left|thumb|250px|Još jedna slika koja prikazuje izgnanstvo cara usred An Shi pobune]]
Stigavši u Sičuan, car je odstupio sa vlasti u korist svojeg prijestolonasljednika, Li Henga.
Heng se proglasio [[Car Suzong od Tang|carem Suzong]]om. Njegova prva odluka bila je imenovati generale [[Guo Ziyi]]a i [[Li Guangbi]]a da se pozabave se pobunom. Generali, nakon mnogo razmišljanja, su odlučili unajmiti čete od ogranka turskog [[Tujue]] plemena, [[Huihe]] pleme (preci današnjih [[Ujguri|Ujgura]]). Potez se ispostavio uspješnim, pošto su imperijalne čete uspjele ponovno osvojiti I grad Chang'an i Luoyang, iako nisu uspjeli nagovoriti pobunjenike da im se pridruže<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/22126/An-Lushan/280/An-Lushans-rebellion An Lushan]Encyclopedia Britannica</ref>.
 
Imperijalne snage su dobile pomoć od unutarnjih otpadnika novo formirane dinastije. An Lushana je ubio vlastiti sin [[An Qingxu]] nedugo nakon što je došao na tron. Njega je pak ubio general [[Shi Siming]]. Shi je uspio ponovno osvojiti Luoyang sa svojom četom. Ipak, njega je također ubio njegov sin, [[Shi Chaoyi]]. Nakon toliko previranja i brzog previranja na vlasti, postal je jasno da je nova dinastija nestabilna ted a neće još dugo opstati. Kao posljedica, generali su masovno počeli prelaziti u Tang dinastiju. Konačno, kada je Luoyang pao pri dolasku četa Tang dinastije, Shi Chaoyi je počinio samoubojstvo [[763]]), što povjesničari gledaju kao kraj 8-godišnje pobune.
 
==Smrtnost i povijesne implikacije ==
Pobuna je obuhvatila vladavinu tri cara, od Xuanzonga do Daizonga. Smrtnost poginulih i nestalih, uključujući one koje je uzrokovalo potiskivanje i glad, se procjenjuje na 36 milijuna žrtava<ref name="Twentieth"/>, čime je to bio [[Popis smrtnosti po ratovima i katastrofama|najsmrtonosniji i najrazorniji sukob]] za bilo koji događaj u ljudskoj povijesti narednih 1200 godina, sve dok ga nije premašio [[Drugi svjetski rat]]. Prije pobune, [[754]]., Kina je brojala 52,880,488 poreznika, nakon sukoba taj je broj spao na samo 16,900,000<ref>[http://users.erols.com/mwhite28/warstat0.htm#AnLushan An Lushan Rebellion]Twentieth Century Atlas</ref>, dakle gubitak od 36 milijuna, ili gotovo 70 % stanovništva. S obzirom da je svjetska populacija tada brojala oko 210<ref>[http://www.census.gov/ipc/www/worldhis.html Historical Estimates of World Population]Census.gov</ref> do 300 milijuna<ref>[http://www.vaughns-1-pagers.com/history/world-population-growth.htm World Population Growth History]Vaughns</ref> žitelja, ta je pobuna najsmrtonosniji sukob u povijesti po postotku poginulih ljudi u svjetskom udjelu, koji je bio oko 12 do 17 % stanovništva. Neki povjesničari su pak skeptični oko tako velikog broja žrtava zbog rasula popisa stanovništva tijekom pobune.