Požarevac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 44:
Krajem 19. veka u njemu je jedno vreme živeo [[Knez Miloš Obrenović]]. Oko letnjikovca podignutoj njegovoj ženi Ljubici je nastala ergela i naselje Ljubičevo.
 
Požarevac je poznat i po Ljubičevskim Konjičkim Igrama za koje grad izdvaja preko 300.000 evra i koje se tradicionalno održavaju svake prve nedelje u septembru na Požarevačkom Hipodromu. Poznati sugrađani su slikarka [[Milena Pavlović Barili]], u selu Rabrovu je rođena poznata glumica [[Žanka Stokić]] kao i [[Milivoje Živanović]], [[Velibor Vasović]], poznati fudbaler Partizana,Crvene Zvezde i Ajaksa [[Saša Ilić]], poznati fudbaler [[Radmila "Rada" Manojlović]], poznata folk pevačica zvezde granda, [[Leontina Vukomanović]], poznata pevačica i dr.
Posle Titove ideje da se na području Ljubičeva napravi Olimpijsko selo,i da po završetku igara svi objekti pripadnu Požarevcu,za vreme vladavine Slobodana Miloševića došlo se na ideju da se na spomen parku Čačalica sagradi opservatorija.Međutim ništa od toga nije ostvareno.
Pored Požarevca nalazi se objekat PD "Termoelektrane i kopovi" Kostolac, u cijem delu termoelektrane "Kostolac B" čvrsto stoji najviši objekat na Balkanu,a to je njen odžak koji je visok 309 metara.