Razlike između izmjena na stranici "Krešimir III"

m/м
nema sažetka uređivanja
(rasprava o hr wiki je otkrila da sam davno malo zabrljao ili preciznije govoreći koristio izvor koji je u današnje doba odbačen kao pogrešan)
m/м
Bio je brat kralja [[Svetoslav Suronja|Svetoslava Suronje]] protiv kojeg se pobunio zajedno s bratom Gojslavom i na kraju ga porazio uz pomoć cara [[Samuilo|Samuila]]. Nakon Samuilova poraza u ratu s [[Bizant]]om kraljevina Hrvatska postaje vazal pobjednika. Nakon što mu brat Gojslav umre 1020. godine Krešimir III će nastaviti samostalnu vladavinu priznavajući i dalje vrhovnu vlast Bizanta.
 
Po istoriji koju je napisao [[Ivan Gorički]] u prvoj polovici 14 veka Krešimir III je ubio brata Gojslava, nakon čega je od pape kažnjen,a Mađarska okupira Slavoniju dajući je na upravljanje sinovima Suronje. Danas se smatra da je Ivan Gorički pomiješao Krešimira III. i Petra Krešimira IV. u tvoj svojoj priči pošto vatikanski[[korčulanski kodeks]] kojem se danas izvorivjeruje navodenavodi da se to ubojstvo dogodilo tokom vladavine pape [[papa Aleksandar II. (papa)|Aleksandra II.]] (1061-73).
 
{{Redoslijed|