Razlike između izmjena na stranici "The Adventure of the Empty House"

(Nova stranica: {{radovi24}} {{Infokutija Sherlock Holmes priča | colour = #00FF7F | colour text = | ime = "The Adventure of the Empty House" | image = File:Empt-06....)
 
 
==Slučaj==
 
Priča započinje s misterijem iz Park Lanea - ubojstvom Ronalda Adaira koje, naizgled, nema nikakvoga motiva. Policija i Adairova obitelj su potpuno zbunjeni jer se čini kako Ronald nije imao nijednog neprijatelja. Adair je bio u svojoj sobi, radio na nekim računima, čemu svjedoče papiri i novac pronađen na radnome stolu. Prozor u sobi bio je otvoren, a vrata zaključana iznutra. Prozor se nalazi na visini od šest metara, ali cvijeće nema tragova nečijeg prisustva. Adair je volio igrati karte, ali nikada nije osvajao velike svote. Nedavno je, doduše, osvojio £420 u suradnji s [[Sebastian Moran|pukovnikom Moranom]]. Ubijen je [[revolver]]skim metkom, ali nitko nije čuo nikakav pucanj.
 
[[Dr. Watson]], koji je i nakon Holmesove smrti zadržao zanimaciju za zločine, posjetio je mjesto ubojstva u pratnji [[inspektor Lestrade|inspektora Lestradea]]. Na putu do tamo, sudario se sa starim skupljačem knjiga te mu pritom bacio nekoliko knjiga na pod. Susret je završio tako što je starac otišao gunđajući. Ipak, kada se Watson vratio u ordinaciju, tamo ga je čekao taj isti starac te mu ponudio nekoliko knjiga. Kada se Watson na nekoliko trenutaka okrenuo da pogleda policu s knjigama, starac je skinuo masku i predstavio se kao nitko drugo doli - [[Sherlock Holmes]].
 
Nakon što Watson dođe k sebi, Holmes mu ispriča kako je uspio pobijediti [[profesor Moriarty|profesora Moriartyja]] i baciti ga u ponor. Namjeravao je da izgleda kao da je i on sam pao u ponor kako bi se zaštitio od preostalih članova Moriartyjeve organizacije, ali barem jedan od njih je svjedočio cijelom okršaju te je pokušao ubiti Holmesa bacanjem stijena prema njemu. Holmes je tada pobjegao sa slapova. Sljedećih nekoliko godina, Holmes je proveo putujući svijetom. Posjetio je [[Firenza|Firenzu]], dvije je godine boravio na [[Tibet]]u, putovao [[incognito]] kao [[Norveška|norveški]] istraživač po imenu Sigerson, posjetio [[Perzija|Perziju]], [[Meka|Meku]] i [[Abdallahi ibn Muhammad|kalifa]] u [[Khartoum]]u da bi se vratio u [[Montpellier]], odakle je došao u [[London]] povodom ubojstva Ronalda Adaira. Jedine osobe koje su znale da je živ u tom periodu su Moriartyjevi suradnici i [[Mycroft Holmes|njegov brat, Mycroft]]. Razlog tomu bila je potreba za novcem.
 
Holmes nastavalja objašnjavajući aktualni slučaj - ubojstvo Ronalda Adaira. Vodi Watsona u napuštenu kuću koja, na Watsonovo iznenađenje, gleda upravo prema njihovom stanu u Baker Streetu. Watson se potpuno izgubi kada u stanu vidi Holmesovu siluetu kako sjedi u sobi. Holmes objasni kako je dao izraditi voštanu bistu koja bi stajala u sobi umjesto njega i namamila njegovog ubojicu. Holmes je sve ispravno deducirao, osim jedne činjenice - zaboravio je da bi ubojica mogao koristiti istu praznu kuću kako bi pucao na Holmesa.
 
Kada se ubojica pojavi, s posebno dizajniranim oružjem, Holmes i Watson se sakriju i čekaju da ovaj ispali metak. Nakon što puca, Holmes i Watson ga svladaju i razoružaju. Ubojica i jedini preostali Moriartyjev suradnik koji je predstavljao opasnost za Holmesa je nitko drugi doli pukovnik [[Sebastian Moran]]. Lestrade se pojavljuje s policijom i odvode bijesnog pukovnika. Njegov motiv nejasan je i Holmesu, ali detektiv pretpostavlja kako je Adair otkrio da Moran vara na kartama te je prijetio da će ga raskrinkati.
 
Na samom kraju, Watson komentira kako se Holmes, unatoč godinama, nije puno promijenio.
 
==Vanjske poveznice==