Grace Kelly – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
mNema sažetka izmjene
Red 27:
== Biografija ==
 
Grace Patricia Kelly je rodjenarođena u Filadelfiji, PelsinvanijaPensilvanija, 12. novembra 1929. godine. ProvodivsiProvodivši sasvim obicnoobično detinjstvo i mladost, dosladošla je do spoznaje da zeliželi da postane glumica i nakon mature 1947. krecekreće u Njujork da okusaokuša srecusreću. Karijeru je pocelapočela kao model Ii glumica sporednih uloga na Brodveju i u televizijskim emisijama. Nezadovoljna onim stošto joj nudi Njujork, Grace se zapucujezapućuje u juznujužnu Kaliforniju da bi zapocelazapočela primamljiviju karijeru – glumice velikog ekrana.
 
U svom prvom filmu “Fourteen hours” pojavljuje se 1951. sporednom ulogom i time joj se otvaraju vrata u svet filma. Odmah sledecesledeće godine dobila je ulogu u filmu “High noon” uz legendardnog Gary Cooper-a, film koji se kasnije pokazao kao veoma popularan a zatim snima “Mogambo” uz Clark Gable-a i Avu Gardner. Svi ovi filmovi je donekle izbacuju u sferu poznatijih glumica, ali tek “Rear Window” koji snima 1954. sa James Stewart-om je izbacuje u prvi plan. To je bio prvi film koji je snimala pod rezijomrežijom poznatog reziserarežisera Alfreda Hitchcock-a i ujedno je to film koji je od nje nacinionačinio “bona fide” zvezdu. 1954. je bila plodna godina za Grace, ukupno snima pet filmova: posle “Green fire” pojavljuje se u “Dial M for Murder” (rezijarežija Alfred Hitchcock), zatim snima “Country Girl” sa Bign Crosby-em, za kojeg dobija Oskara za najbolju zenskužensku ulogu, Ii napokon poslednji film te godine, “Bridges at Toko-Ri” uz plejadu ponajboljih glumaca tog doba.
 
SledeceSledeće godine ponovo se nalazi pod rezijskomrežijskom palicom Alfreda Hitchcock-a U “To Catch a Thief” gde glumi uz Cary Grant-a,
a 1957 odradjujeodrađuje zajedno sa Frank Sinatrom I Bing Crosby-em mjuzikl “High Society”, obradu filma “Philadelphia story” iz 1940. Iz tog filma ostaje nezaboravna melodija “True love” koju Grace peva u duetu sa Bingom, a ujedno ceće se pokazati da je to njeno poslednje pojavljivanje na velikom ekranu.
 
Velika promena u njenom zivotuživotu desavadešava se kada Grace upoznaje i odluciodluči se da se uda za princa Rainier-a III od Monaka. PostavsiPostavši princeza, odustaje od filmske karijere i odlazi sa velikih ekrana, posvecujeposvećuje se porodici – braku i troje dece. Iako se povukla iz holivudskojholivudskog sjaja i slave, ostala je u srcima svih obozavalacaobožavalaca – miliona ljudi siromširom sveta, koji su u njoj videli ostvarenje najludjihnajluđih i najlepsihnajlepših snova. NazalostNažalost, sve je snaznosnažno potresla vest o njenoj tragicnojtragičnoj preranoj smrti – princeza Grace od Monaka poginula je automobilskoj nesrecinesreći septembra 14. 1982. u svojoj 52 godini, u Monaku – ironicnomironičnom igrom sudbine - u blizini mesta gde je snimljena scena piknika u filmu “Country Girl”, scena tokom koje je prvi put culačula za princa Rainier-a videvsividevši njegove vrtove koji se prostiru niz mediteransku obalu.
 
== Eksterni linkovi ==