Neško Nedić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 54:
Načelnik štaba [[Četvrta grupa jurišnih korpusa JVuO|Četvrte grupe jurišnih korpusa]] kapetan Neško Nedić pokušao je da organizuje odbranu uključujući u grupu Valjevski korpus JVuO kao Sedmi jurišni, i dajući mu naređenje da se poveže sa Nemcima u Valjevu:
{{citat|Tvoj (prim: kapetan Vojislav Marković) korpus za sada ostaje za akciju prema Valjevu — prema komunističkoj grupi dejstvuje u Kolubari. Pošto ovu akciju vode uglavnom Nemci to će tvoja uloga biti da naslonom naših i u sporazumu sa njima izvršiš tučenje crvenih sugerišući Nemcima najpogodnija rešenja. Od Nemaca ćeš neposredno da se snabdevaš municijom, a glavni zadatak ti je da prisustvom uz neniačke trupe goniš i hvataš komuniste koje oni razbijaju.<br />Radi ovoga izvršićeš marš sutra — 14-og septembra t.g. u 6 časova pravcem selo Grabovica, gde ćeš stupiti u dodir sa nemačkim Komandantom u Valjevu, kome ćeš dati pismeno naređenje štaba četvrte grupe za neposredno snabdevanje municijom za saradnju sa njima. Pored ovoga zadatka ti ćeš obratiti pažnju na to da se sa korpusom nađeš u rejonu Valjeva da brzo prigrabiš vlast ako bi Nemoi napustili Valjevo odnosno da se naslonom na njih u ovoj gužvi naoružaš izvlačeći od svakog sve što se može.<ref>[http://www.znaci.net/00001/4_14_4_69.htm Naređenje načelnika štaba 4. grupe jurišnih korpusa od 13. septembra 1944. komandantu 7. jurišnog korpusa da sadejstvuje s nemačkim trupama], [[Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu jugoslovenskih naroda|Zbornik NOR-a]], [http://znaci.net/00001/4_14_4.htm tom XIV, knjiga 4], dokument 69</ref>}}
 
== Mihailović o Nešku Nediću ==
 
Na [[Beogradski proces|beogradskom procesu]] 1946. godine [[Draža Mihailović]] je bio optužen za saradnju sa okupatorom. Mihailović je priznao da su njegovi komandanti sarađivali sa okupatorom, i okarakterisao je to kao izdaju, ali se branio da su njegovi potčinjeni to činili na svoju ruku.
 
:Pretsednik: Da li je ovo što je radio [[Miroslav Trifunović|Trifunović]], [[Dragutin Keserović|Keserović]], [[Dragoslav Račić|Račić]] u proleće 1944 godine, Neško Nedić, [[Zvonimir Vučković]], [[Mirko Lalatović]], [[Zaharije Ostojić|Ostojić]], da li je takav način rada izdaja naroda?
:Optuženi: Rđav rad.
:Pretsednik: Da li je izdaja?
:Optuženi: Teško mi je to da kažem.
:Pretsednik: A je li tačno?
:Optuženi: Jeste.<ref name="Saslušanje">[http://www.znaci.net/00001/60_1_6.pdf Miodrag Zečević: DOKUMENTA SA SUĐENjA DRAŽI MIHAILOVIĆU, Beograd 2001: Saslušanje optuženih]</ref>
 
== Izvori ==