Razlike između izmjena na stranici "Neško Nedić"

Dodano 1.611 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
'''Neško Nedić''' je bio [[četnički]] komandant Valjevskog korpusa i saradnik okupatora u [[Drugi svetski rat|Drugom svetskom ratu]].
 
== Drugi svetski rat ==
[[8. maj]]a 1944. godine Neško Nedić, komandant Valjevskog korpusa [[JVUO]], izveštava generala [[Dragoljub Mihailović|Dragoljuba Mihailovića]] da četnici sa Nemcima drže položaje na reci Gradac:
 
Sukladno dogovorima viših instanci, [[Prvi valjevski četnički odred]], čiji je komandant Neško Nedić, izdao je 13. decembra [[1941]]. naređenje za saradnju sa kvislinškim vlastima u borbi protiv partizana:
 
{{citiranje|
2) Da komandir opštinskih četa stupa u dodir sa postavljenom opštinskom upravom i ne pokazujući ovaj akt saopšti joj da je određen da formira oružane snage na teritoriji opštine koje će služiti kao potpora vlasti radi održavanja mira i poretka a naročito kao oružana snaga za suzbijanje komunista ako se i kad pojave na teritoriji opštine. Ovaj štab će preduzeti sve potrebne mere da ovakav rad bude prećutno odobren i od strane Nedićevih odnosno nemačkih vlasti.
<br/><br/>
6) Komandiri će narediti svojim seoskim komandirima da odmah otpočnu sa patroliranjem. Ova mera je neophodna jer se komunisti pošto su razbijeni vuku kroz sva sela u bednom stanju i malim grupama a u interesu je naše stvari da ih odmah razoružavamo.
<br/><br/>
9) Početi odmah sa propagandom protiv komunista i svugde i na svakom mestu objasniti istinu da je do ovoga žalosnog stanja došlo zato što su oni u želji da preotmu vlast počeli borbu prerano. (...) Mi zato ne možemo i nećemo zajedno sa Nemcima, ali nećemo ni u otvorenu borbu, koju sada ne možemo izdržati. (...) Dotle dok ovaj momenat ne dođe mi moramo iskoristiti rasulo kod komunista da ih razoružamo te da nam na proleće ponovo ne ometu naš rad.<ref>[http://www.znaci.net/00001/4_14_1_33.htm Zbornik NOR-a, XIV/1, Beograd, 1981.], str. 90-91.</ref>}}
 
[[8. maj]]a [[1944]]. godine Neško Nedić, komandant Valjevskog korpusa [[JVUO]], izveštava generala [[Dragoljub Mihailović|Dragoljuba Mihailovića]] da četnici sa Nemcima drže položaje na reci Gradac:
 
{{citat|Snage potčinjene meni prešle su trenutno u odbranu na liniji Bačevci — Kosjerić i to: valjevski korpus sa delom Nemaca drži levo obalu Graca u visini Lipa — Ravan. Juče su na ovom odseku odbijeni svi napadi komunista. Ajdačić sa delom Nemaca zatvara položaj Bukovi — Kažana... Moja težnja je da sa naslonom na Nemce, stvorim čvrstu odbranu linije Bačevci — Kosjerić, dok se snage ne prikupe i ne stvore preduslovi za uništavajući udar...<ref>http://www.znaci.net/00001/11_62.htm</ref><ref>AVII, arhivski fond D. M., VK — P--125/1.</ref>|Depeša komandanta Valjevskog korpusa, kapetana Neška Nedića, upućena generalu Mihailoviću [[8. maj]]a 1944.}}