Banovići – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 10:
}}
 
'''Banovići''' su mali rudarski grad u sjeveroistočnoj [[Bosna i Hercegovina|Bosni]]. Površina Banovićke općine iznosi 176 km ², a prema popisu stanovništva iz [[1991]]. godine u ovom gradu je živjelo 26.507 stanovnika. Prema statistici, 176 km ² iznosi 0,34 % cjelokupne teritorije BiH. Broj stanovnika stalno je rastao tako da je npr. [[1981]]. godine broj stanovnika po 1 km2 iznosio 135 što je tada bilo iznad prosjeka u BiH. Banovići imaju 19 naselja i oko 74 zaseoka. Banovići imaju ukupno 14 ulica: Branilaca grada, 119 mbbr., Husinske bune, Rudarska, Habetova, 4. juli, 7. novembar, Radnička, Božićka BanovicaBanovića, Zaima SubašicaSubašića, 27. juli, Skojevska i Pionirska. Najduža ulica je "Branilaca grada", nekadašnja JNA koja se proteže duž cijelog grada od benzinske pumpe na ulazu do pijace i tvornice konfekcije "Borac" iz Travnika, na izlasku iz grada, a najkraća i možda najljepša ulica je 4. juli koja graniči sa gradskim parkom.
 
==Historija==
Red 55:
 
==Turizam==
Banovići imaju hotel "ZlacaZlača ili Zlaća" smješten u samom podnožju planine Konjuh. Hotel "ZlacaZlača ili Zlaća" je naročito atraktivan za visinske pripreme sportista, za kongrese i seminare, odmor i svaku vrstu rekreacije. Kapaciteti ovog prelijepog objekta su skoro redovno zauzeti što iziskuje potrebu proširivanja kapaciteta i obogaćivanja sadržaja.
 
==Sport==
Red 63:
Košarkaši u zadnje vrijeme i ne postižu bog zna kakve rezultate,ali ipak pamti se vrijeme,kad su Banovići bili u vrhu, tzv "zlatno vrijeme", tad su banovićki klub predvodili Nenad Cekić, Kristiajn Novi, Muradif Lisičić..
Fudbalski klub Budućnost je trenutno u drugoj ligi,ali tu ima veliki broj talenata od onih najmanjih do prvotimaca (Muhamed Mujić, Edin Višća, Eldar Ikanović, Semir Slomić,Nermin Haskić,Dilaver Zrnanović, Ibrahim Mujkić i Denis Mujkić,Edin Mehmedović,Robert Sliško,Munever Rizvić,Emil Novi (10 god. nedavno bio gost na San Siru), Amar Hasić, Amar Bešić)...
EDIN VIŠĆA najbolji fudbaler "Budućnosti"i reprezentativac BiH i poznati rudar Abdurahman Babajić.
 
== Vanjske veze ==