Mirjana Marković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 26 august 2013 u 10:22

Mirjana „Mira“ Marković (Požarevac, 10. jul 1942) je bivša srpska političarka i supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Bila je lider političke partije Jugoslovenska levica. U Srbiji je optužena za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito ustupanje vladinih stanova.

Mirjana Marković
Biografija
Datum rođenja 10. jul 1942.
Mesto rođenja Požarevac
Politička partija Jugoslovenska levica
Supružnik Slobodan Milošević
Potomstvo Marko i Marija

Biografija

Mirjana Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca, gde je njena majka bila u partizanima. Petnaest meseci kasnije, 5. oktobra 1943. godine, Veru su u Beogradu uhapsili agenti Specijalne policije. Skrivala se u jednom skloništu ispod poda kada su došli agenti. Nisu je pronašli ni nakon dva pretresa, ali su ostavili četiri agenta u stanu, što Vera Miletić nije znala pa je podigla poklopac skloništa i tako su je uhvatili. Nakon što je uhapšena, Vera Miletić je podvrgnuta strašnom mučenju, a zatim je streljana. Nije sigurno da li je tokom mučenja izdala mnoge komuniste, ili ne, ali to je nakon rata bila zvanična partijska verzija.

Kada je Vera uhapšena, Moma Marković, otac jednogodišnje Mirjane, već je bio politički komesar Glavnog štaba NOV i PO Srbije. O devojčici su se brinuli deda i baba, roditelji nastradale Vere. Deda i baba su i nakon rata nastavili da se brinu o unuci, jer je otac nakon pobede komunista i osvajanja vlasti bio zaokupljen partijskim i državnim poslovima. Mirjana je oca viđala ponajviše preko letnjih školskih praznika.

Osnovnu školu završila je u Požarevcu. Mirjana, u mladosti zvana Baca, žena je sa kojom se Slobodan Milošević vezao još za vreme gimnazijskih dana (upoznali su se u komunističkoj omladinskoj organizaciji), sa kojom je proveo ceo život i koja ga je usmerila ka komunizmu.

Za njega se kasnije udala i imala dvoje dece — Mariju i Marka. Mirjana je imala gotovo jednako tragično detinjstvo kao i Slobodan Milošević. Rat je mimoišao tek rođenog Slobodana Miloševića, a njegovu sudbinu odredili posleratni tragični porodični događaji. Mirjana Marković dete je revolucionara Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara, i Vere Miletić, jedne od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji. Porodica Vere Miletić bila je komunistička, pa je više članova porodice završilo u partizanima. Najpoznatija među njima je Davorjanka Paunović Zdenka, sestra Vere Miletić i Titova ljubav.

Otac Mire Marković, Moma je neposredno nakon rata bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji, član Centralnog komiteta i drugih najviših komunističkih organa vlasti. Međutim njegova karijera ipak nije bilo tako briljantna kako se moglo očekivati. Već pedesetih godina izguran je iz vrha vlasti, i izgubio je na uticaju, za razliku od svog brata Draže Markovića, koji je sedamdesetih godina postao najmoćniji čovek Srbije.

Politika

Kako je već to bila tradicija u porodici i Mirjana je rano postala komunistkinja. Mrtva majka bila joj je idol, često se služila njenim konspirativnim imenom Mira, a stalno pokazuje svoju trajnu vezu sa majkom jednom neobičnom, simboličnom gestom. Naime, vrlo često u kosi nosi cvet, po tome je poznata i najširoj javnosti. U jednom novinskom intervjuu ona je objasnila razloge zašto nosi cvet u kosi. Na jednoj davno snimljenoj fotografiji njena je majka imala takav cvet u kosi, pa je ona odlučila, u spomen majci, da i sama nosi takav cvet u kosi, kako bi sa njom na neki način održavala kontakt.

Mirjana Marković je bila profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Sociologiju je takođe predavala kao redovni profesor na Američko-francuskom fakultetu za menadžment u Beogradu kao i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka [nedostaje referenca] i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi [nedostaje referenca].

Objavila je oko stotinu radova iz područja teorijske sociologije. Autorka je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik. Bavi se i publicističkom radom. Njene knjige „Odgovor“ i „Noć i dan“ prevedene su na ruski, bugarski, engleski, nemački, grčki, kineski, rusinski, slovački, mađarski, rumunski, češki, albanski, turski, slovenački, makedonski, japanski i tamilski jezik.

Pored toga što je u javnosti najpoznatija kao supruga Slobodana Miloševića, poznata je i kao jedna od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslavenska levica (JUL).

Trenutno živi u Rusiji. Interpol je izdao poternicu za njom, ali ruska policija odbija da je uhapsi, pretpostavlja se zbog jakih veza koje porodica Milošević ima u Rusiji.

Vidi još

Spoljašnje veze

[[Kategorija:Biografije, Požarevac}}