Kontrast – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 1:
{{Drugo značenje 2}}
== Kontrast (antiteza) ==
1.'''Kontrast''' je Stilski[[stilska postupakfigura]] u komkojoj se nešto poredi po suprotnosti naziva se '''kontrast'''[[suprotnost]]i. Njegovom primenom, suprotne pojave su jače izražene.
Ovo je specijalna vrsta poređenja. Ovde se poređenje ne vrši po sličnosti, već po suprotnosti, čime se veoma izrazito ističu oba člana koja ga sačinjavaju zasnivajući se na onom u slikarstvu poznatom postupku slikanja ''crno-belo'',ili uopšte slikanja komplementarnim bojama. Kao što se kontrasne boje u slikarstvu lepo dopunjuju, a opet svaka ponaosob izrazitije deluje, tako se i u književnosti kontrastom postiže veoma izrazita konkretizacija slike:
2. Kontrast je poredjenje pojmova suprotnog znacenja!
 
: „Jedno vreme i celo dvorište bilo je ''puno rumenog sjaja'', ali se brzo praznilo kao nagnut četvrtasti sud, i ''sve se više punilo senkom pravoga sutona''." (Ivo Andrić)
'''Primeri''':
:''Tresla se gora - rodio se miš.'' (narodna izreka);
:''Na jeziku med, a na srcu jed'' (narodna izreka)
:"Ja bosiljak sejem meni pelen nice"
 
Kontrast izaziva i veoma jak emocionalni utisak i kao celina i posebno sa svakim svojim delom. Razume se, u kontrastu se uvek više ističe onaj član na koji pesnik stavlja misaono i emocionalno težište:
Kontrast ili antiteza je stilska figura kod koje se pojave i predmeti dovode u vezu pomoću suprotnih osobina i pojedinosti i time paralelno paralelno postavljene suprotnosti u antitezi uzajamno pojačavaju značenje i jednog i drugog pojma.
 
:"Ja „Ja bosiljak sejem, ''meni pelen niceniče''." (Narodna pesma)
 
[[Kategorija:Stilske figure]]