Požarevac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Zeljko80 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 19:
Pozarevac preti da postane glavni ekonomnsko-turisticki centar Srbije
== Geografija ==
Požarevac je grad u severoistočnoj [[Srbija|Srbiji]], na 82 kilometara od [[Beograd]]a. Geografski je smešten između četiri reke: [[Dunav]]a, [[Velika Morava|Velike Morave]], [[Mlava|Mlave]] i [[Pek]]a. Okružen je plodnom ravnicom Stig. Prostire se na površini od 580 kvadratnih kilometara. Iznad grada se nalazi brdo i spomen-park [[Čačalica]].NajbliziNajbliži veciveći grad je Smederevo i po broju stanovnistva ova dva grada su slicnaslična dok je povrsinskipovršinski PozarevacPožarevac dosta veciveći.
 
== Stanovništvo ==
Red 28:
Glavne saobraćajnice su autoput Beograd-Niš na oko 20 km od Požarevca i pružni pravac Beograd-Zaječar.
 
Najavljeno kako će u proleće 2009. biti zapoceeto asfaltiranje centra grada dok se zavrsetak celokupne periferije moze ocekivati u prolece 2010. Najrazvijenija ulica u gradu je Kosovska koja iz popisa uradjenogurađenog 15.10. ove godine ima 68 gradilišta od koje su vecinomvećinom zgrade.
 
== Privreda ==
Od industrijskih centara poznati su Koncern zdrave hrane "Bambi", privredno drustvodruštvo "Termoelektrane i kopovi" Kostolac ( nekada Industrijsko energetski kombinat "Kostolac"), "Veolia transport" (nekada TP "Litas") i "Žitostig". Veći deo ostale, nekada razvijene industrije, snažno je uzdrman u [[1990-e|devedesetim godinama prošlog veka]], kada je veliki broj velikih privrednih subjekata propao ili značajno oslabio (Mesna industrija, "Voćeprodukt", Fabrika stočne hrane "Stižanka", Fabrika Šećera, Fabrika mašina "Morava", Fabrika konfekcije "Ćeba", "Moravka" i dr.). U značajnom je razvoju mala privreda i građevinarstvo kao i poljoprivredna proizvodnja. Zahvaljujući činjenici da je jedan deo stanovništva seoskih naselja u okolini na radu u inostranstvu, u PožarevacuPožarevcu se značajno ulaže u malu privredu, građevinarstvo i u oblast usluga.
 
U PozarevcuPožarevcu se takodjetakođe nalazi veliki broj supermarketa kao sto su RodicRodić, Tempo i Enel. U strogom centru grada renovira se nova robna kucakuća ''Beograd'' cijičiji je vlasnivlasnik Verano motors i on je za taj objekat uloziouložio najvecinajveći deo iz svog budzetabudžeta za rekonstrukciju i renoviranje
 
== Zanimljivosti ==
Red 39:
 
Pored Požarevca se nalazi Kazneno popravni dom - zatvor (KPD) "Zabela" a u samom gradu je smešten i ženski KPD.
NajvisaNajviša zgrada u Pozarevcu je Triangl koja je visoka 68 metara dok je njeno severozapadno krilo visoko 43 metara.
U Požarevcu je rođen, školovan i sahranjen [[Slobodan Milošević]].
 
Red 45:
 
Požarevac je poznat i po Ljubičevskim Konjičkim Igrama za koje grad izdvaja preko 300.000 evra i koje se tradicionalno održavaju svake prve nedelje u septembru na Požarevačkom Hipodromu. Poznati sugrađani su slikarka [[Milena Pavlović Barili]], u selu Rabrovu je rođena poznata glumica [[Žanka Stokić]] kao i [[Milivoje Živanović]] i dr.
Posle Titove ideje da se na podrucjupodručju LjubicevaLjubičeva napravi Olimpijsko selo,i da po zavrsetkuzavršetku igara svi objekti pripadnu PozarevcuPožarevcu,za vreme vladavine Slobodana MilosevisaMiloševića doslodošlo se na ideju da se na spomen parku CacalicaČačalica sagradi opservatorija.MedjutimMeđutim ništa od toga nije ostvareno.
Pored PozarevcaPožarevca nalazi se objekat PD "Termoelektrane i kopovi" Kostolac, u cijem delu termoelektrane "Kostolac B" cvrstočvrsto stoji najvisinajviši objekat na Balkanu,a to je njen odzakodžak koji je visok 309 metara.
 
== Vanjske veze ==
Red 53:
* [http://www.pozarevac.rs Grad Požarevac]
* [http://www.boom93.com Sajt radio stanice Boom93-aktuelne informacije]
* [http://duga.tv TV Duga Požarevac]
* [http://www.czkpo.rs Centar za kulturu Požarevac]
* [http://http://www.daljinar.com/destinacija.php?d=41 Požarevac - udaljenost do gradova
;Požarevac daljinar]
* [http://www.topozarevac.rs Turistička organizacija Požarevac]
* [http://www.vts-pozarevac.edu.rs Visoka tehnička škola strukovnih studija u Požarevcu]
* [http://www.pozarevac.net Portal grada Požarevac]
 
 
 
{{Grad Požarevac}}