Koncentracijski logor Danica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 35:
Logoraš Stevo Petrović iz sela [[Plavšinac]] pokraj Koprivnice boravio je u logoru oko 3 meseca, krajem 1941. On je 1946. svedočio o specifičnom vidu torture nad logorašima:
 
{{citiranje| Vidio sam jednom zgodom prilikom govora ustaškog bojnika Martina Nemeca, u samom logoru gdje je tada došao na konju njegov sin i sa konjem se zaletio u masu zatočenika, , gdje je tom prilikom jedan zatočenik poginuo. Nakon toga sin Martina Nemeca naredio je zatočenicima (tako) da su petorica na svakih 10 metara morala ležati na zemlji, kada je preko knjih sa konjem preskakivao.<ref>[http://www.znaci.net/00003/476.pdf Isto] str. 869-883.</ref>}}
 
Iako logor Danica nije bio logor namenjen za masovno istrebljenje, već je imao funkciju sabirnog logora gde su koncentrisani zatočenici koji su potom sprovođeni u druge logore ili na stratišta gde su ih oduzimani životi, ipak je određen i nimalo zanemarljiv broj logoraša ubijen u Danici. U literaturi se pominje da je "200-300 ljudi izgubilo život u samom logoru". Neki od njih su podlegli torturi, dok su ostali streljani u obližnjoj šumi.