Koncentracijski logor Danica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Logor Danica''' je prvi koncentracioni logor koji je osnovao ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske. Logor je osnovan 15. aprila 1941, nedalek...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Logor Danica''' je prvi koncentracioni logor koji je osnovao ustaški režim [[Nezavisna Država Hrvatska|Nezavisne Države Hrvatske]]. Logor je osnovan 15. aprila 1941, nedaleko od [[Koprivnica|Koprivnice]], i postojao je do 1. septembra 1942.
 
Prema postojećim podacima, kroz logor Danica prošlo je najmanje '''3.358''' licalogoraša za koje su utvrđeni lični podaci. U logoru je boravilo najmanje 3.095 muškaraca i 221 žena i 42 dece. Od ovog broja najviše je bilo logoraša srpskog porekla (2.259), zatim jevrejskog (600), hrvatskog (434) i bošnjačkog porekla (24), te određen broj lica drugih etničkih pripadnosti (39).
 
 
 
== Lokacija ==
 
Logor Danica se nalazio na severnoj periferiji grada Koprivnice u Podravini, uz železničku prugu Koprivnica-Botovo. Logor je bio smešten u objektima fabrike hemijskih proizvoda "Danica" koja je izgrađena 1906. Činjenica da je fabrika bila neposredno povezana sa železničkom prugom (fabrika je imala vlastiti kolosek) bila je vrlo važna u izboru ove lokacije za logor. Fabrika je bankrotirala uoči Drugog svetskog rata.
 
== Istorijat logora ==
 
Prema pretpostavci istoričara [[Zdravko Dizdar|Zdravka Dizdara]], ideja o lociranju prvog ustaškog logora u Koprivnici, tj. u fabrici "Danica", proistekla je najverovatnije iz predloga nekog od koprivničkih ustaša, još u emigraciji u Italiji, pred Drugi svetski rat, predloživši ovu ideju ustaškom vođi [[Ante Pavelić|Anti Paveliću]]. Prema Dizdarevoj pretpostavci verovatno je reč o ustaškom dužnosniku, kasnije ministru NDH, [[Mijo Bzik|Miji Bziku]].
 
Logor je formiran već 15. aprila 1941, a prvi zatočenici su u logoru izolovani između 18. i 24. aprila 1941. Reč je o manjoj grupi ljudi uhapšenih u gradu Koprivnici i okolini. Prvi upravnik logora bio je ustaša Stjepan Pižeta, koji je ostao na toj dužnosti do 1. oktobra 1941.<ref>[http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=116392 Zdravko Dizdar, "Odnos ustaša prema HSS-u na koprivničkom području i u ustaškom logoru Danica kraj Koprivnice, 1941-1942.", Podravina, 9, Koprivnica, 2006.] str. 94.</ref>
 
==Izvori==