Njemački jezik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 85:
=== Dijalekti ===
Izraz „nemački“ koristi se za dijalekte Nemačke, Austrije, dela Švajcarske i nekih susednih zemalja, kao i za govore kolonija i etničkih grupa koje su osnovali Nemci (npr. Nemački u SAD).
 
Germanski jezici se govore u severozapadnom delu Evrope. Na video snimku koji možete pogledati [http://fabrikaznanja.rs/nemacki-jezik-i-njegovi-dijalekti/ ovde], pored standardnog ili književnog jezika, možete poslušati razne [http://fabrikaznanja.rs/nemacki-jezik-i-njegovi-dijalekti/ dijalekte] – govor određenog mesta koji se razlikuje od standardnog jezika. Ukoliko učite nemački jezik, sigurno će vam biti zanimljivo da ga uporedite sa njegovim [http://fabrikaznanja.rs/nemacki-jezik-i-njegovi-dijalekti/ dijalektima] i ostalim germanskim jezicima.
 
Na snimku se sledećim redosledom pojavljuju jezici i dijalekti: standardan nemački, švajcarski nemački, bavarski, frankonski, luksemburški, zapadno flamanski, standardni holandski, zapadno frizijski, istočno frizijski, niski saksonski, severno frizijski, jutski, standardni danski, standardni švedski, islandski, škotski, standardan engleski i afrikanski.
 
Razlike među nemačkim dijalektima su značajne. Samo su susedni dijalekti međusobno razumljivi. Za govornika standardnog nemačkog (nem. ''Hochdeutsch''), većina dijalekata nije razumljiva.