Nedićeva Velika Srbija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 18:
General Milan Nedić je svoj državni projekat zvanično predložio [[Adolf Hitler|Adolfu Hitleru]] tokom njihovog jedinog susreta održanog u Nemačkoj [[Septembar|septembra]] [[1943]]. godine. Autori karata koje je Milan Nedić odneo Hitleru su bili njegov brat general [[Milutin Nedić]] i diplomata [[Miroslav Spalajković]]. Hitler nije bio zainteresovan za obnavljanje državnosti Srbije i njena teritorijalna proširenja, tako da je predlog Nedića još tokom samog sastanka odbijen.
 
[[Hermann Neubacher|Herman Nojbaher]], Hitlerovspecijalni opunomoćenikdiplomata Rajha u Srbiji, bio je zagovornikzagovarao proširenje Nedićeve Srbije kao efikasnu meru protiv partizana koji su imali znatan uticaj u projektaCrnoj velikeGori srpskei državeBosni, pogotovo nakon kapitulacije [[Italija|Italije]] septembra [[1943]]. godine. Najveći protivnik srpskogširenja državnogokupirane projektaSrbije u nemačkim krugovima je bio Hitlerov opunomoćenik u [[Nezavisna Država Hrvatska|NDH]] [[Siegfried Kasche|Zigfrid Kaše]].
 
[[Ante Pavelić]] i vrh Nezavisne Države Hrvatske bili su uznemireni susretom Nedić-Hitler. Vlasti NDH su došle do kopije mapa koje je Nedić odneo Hitleru na razmatranje (verovatno uz pomoć Zigfrida Kašea), i štampale su ih javno u vidu propagandnog letka u jesen [[1943]]. godine kao ilustraciju nastavka 'srpske pretnje' hrvatskom narodnom i državnom životu. Ovaj letak jedini je sačuvani kartografski dokaz o Nedićevom projektu koji je preživeo rat.