Školjke – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 64 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q25368 na Wikidati
Red 37:
|accessdate = 23. 09. 2012}}</ref>, i sve žive u vodi.
 
==IzvoriOpšte osobine==
Školjke najvećim dijelom žive u morskoj vodi, ali određen broj vrsta živi i u slatkim vodama. veoma sporo se kreću. Školjke žive pri samom dnu vode, zarivene u podlogu (mulj, pijesak).
{{izvori}}
 
Ljuštura je sastavljena iz dva kapka koji su na leđnoj strani spojeni pokretni zglobom koji se naziva „brava“. Tijelo se sastoji iz stopala i trupa. stopalo je sjekirastog oblika, i omogućava spore pokrete i zarivanje u podlogu.
 
Školjke dišu pomoću škrga koje se nalaze u plaštanoj duplji. Razmnožavaju se polnim putem, gdje se iz oplođenih jaja razvijau larve koje plivaju jedno vrijeme, a zatim se spuštaju na dno i razvijaju u odraslu školjku.
 
Školjke hranu ne uzimaju aktivno, već raspadnute čestice biljaka i životinja zajedno sa vodom ulaze u usni otvor koji se nalazi na prednjem kraju tijela.
 
Neke školjke stvaraju bisere. Biseri se obrazuju tako što se oko stranog tijela (zrnce pijeska) izluči omotač koji počinje da luči sedefastu mineralnu materiju u koncentričnim krugovima. Od njih se pravi skupocjeni nakit.
 
Najpoznatije sltkovodnevrste su: [[barska]] i [[riječna]] školjka, a u morskoj vodi [[ostriga]], [[dagnja]], [[srčanka]] i [[biserna školjka]].
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.britannica.com/EBchecked/topic/67293/bivalve ''Bivalve'' na portalu Encyclopædia Britannica] {{en icon}}