Iranski nuklearni program – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q329891 (translate me)
mNema sažetka izmjene
Red 10:
Iran je također još [[1970]]. potpisao sporazum o neširenju nuklearnog oružja.<ref>[http://www.un.org/events/npt2005/npttreaty.html Tekst nuklearnog dogovora o nenaoružanju]</ref> Od [[1992]]., [[Međunarodna agencija za atomsku energiju]] (IAEA) dobila je dopuštenje da provjerava postrojenja te države.<ref>[http://www.fas.org/nuke/guide/iran/nuke/index.html Nuclear weapons - Iran]</ref> Ipak, neki su skeptični zbog tvrdnje da koristi nuklearni program za opskrbu energijom pošto je četvrta najbogatija država naftom i plinom.
 
== Kontroverzne izjave AhmedinedžadaAhmadinežada ==
[[Datoteka:Ahmadinejad Cropped.jpg|thumb|thumb|200px|[[Iran]]ski predsjednik [[Mahmud Ahmedinedžad]] je više puta ponovio da Iran ima pravo na nuklearnu energiju]]
{{glavni|Mahmud AhmedinedžadAhmadinežad}}
 
Iranski predsjednik [[Mahmud AhmedinedžadAhmadinežad]] pokrenuo je zabrinutost zapadne evrope i SADa svojim oštrim stavovima o državi [[Izrael]] koja posjeduje vlastito nuklearno oružje. Krajem [[2005.]] zapadni mediji su objavili kako je Ahmedinedžad izjavio da je „''[[Holokaust]] [[Židovi|Židova]] u 2. svjetskom ratu samo mit''“<ref>[http://edition.cnn.com/2005/WORLD/meast/12/14/iran.israel/ CNN - Iranian leader: Holocaust a 'myth']CNN</ref> te da bi „''Židovima trebalo dati državu u Europi, SAD-u, Kanadi ili Aljasci''“, a još je ranije u listopadu objavljena je njegova izjava kako bi „''Izrael trebalo izbrisati sa karte Svijeta''“, što je izazvalo osude i kritike diljem svijeta, od [[SAD]]-a do [[EU]]-a. [[Bijela kuća]] je potom izrazila zabrinutost oko toga želi li Iran nabaviti nuklearno oružje zbog takvih radikalnih stavova i upotrijebiti ga protiv Izraela. Ipak, Iran je kasnije izjavio da je govor Ahmedinedžada [[Mahmud AhmedinedžadAhmadinežad#Odgovor na prozivanja|krivo preveden]], naime da je izjavio da će „''[[cionizam|cionistički]] režim nestati s vremenom''“, a ne sama država Izrael<ref>[http://www.mohammadmossadegh.com/news/rumor-of-the-century/ "Wiped of the Map" - the rumor of the Century]</ref><ref>[http://www.cbc.ca/world/story/2005/12/16/iran_holocaust051216.html Anti-Israel remarks 'misunderstood,' says Iranian official]CBC</ref>.
 
UN-ovo vijeće sigurnosti, sa svih 15 država članica, je [[28. listopada]] 2005. izdalo izjavu kojom osuđuje takve stavove: „Vijeće sigurnosti osuđuje primjedbe o Izraelu izjavljene od gospodina MahmoudaMahmuda AhmedinedžadaAhmadinežada, predsjednika Islamske republike Irana“<ref>[http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4387206.stm UN raps Iran's anti-Israel rant]</ref>.
 
Uz to Iran je još [[27.7.]] [[2004.]] otvorio pečate agencije [[IAEA]] na centrifuge [[uranij]]a, te obnovio povećanje centrifuga kod [[Natanz]]a, što je izazvalo osude diljem [[Zapadni svijet|zapadnog svijeta]], a uz pomoć satelitskih snimaka otkriveni su i tajni pogoni za nuklearnu energiju koji nisu prijavljeni agenciji IAEA<ref>[http://edition.cnn.com/2002/WORLD/meast/12/12/iran.nuclear/ U.S. has photos of secret Iran nuclear sites]</ref>.
Red 57:
Američka državna tajnica [[Condoleezza Rice]] se osvrnula na izvješće američke obavještajne službe i poručila da bi bilo pogrešno olabaviti pritisak na Iran: „''Usprkos najnovijim podacima, bila bi velika greška olabaviti diplomatski pritisak na Iran. I dalje smatram Iran opasnom silom u međunarodnoj politici. Čini se da ovog trena nemaju aktivan program naoružavanja, i to je uistinu dobra vijest, ali mislim da ćemo učiniti veliku pogrešku ako smanjimo pritisak''“<ref>[http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/2967366/index.do Rice: Iran je opasna sila i ne treba smanjivati pritisak][[Večernji list]]</ref>.
 
Iranski predsjednik Mahmud AhmadinedžadAhmadinežad je izjavio da izvješće američke obavještajne službe koje opovrgava tvrdnju Bushove administracije da Iran nastoji doći u posjed nuklearnog oružja predstavlja pobjedu Teherana: „''Ovo izvješće predstavlja pobjedu iranskog naroda u sporu s međunarodnim silama oko nuklearnog pitanja''“<ref>[http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/svijet/20071205_32173.php?ar= Ahmadinedžad: Američko izvješće je pobjeda Irana]Dnevnik.hr</ref>.
 
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju [[Mohamed El-Baradei]] izjavio je da Američko izvješće u kojem stoji da je Iran obustavio razvoj nuklearnog oružja 2003. dalo Teheranu otvorene mogućnosti da razriješi krizu s međunarodnom zajednicom predvođenom SAD-om: „''Iran sada ima otvorene mogućnosti jer ga se u izvješću, tvrdnjom da ne razvija atomsko oružje barem nekoliko posljednjih godina, na neki način amnestira''“. Dodao je da je izvješće u skladu s procjenom IAEA, zbog čega je s olakšanjem odahnuo<ref>[http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=104137 IAEA: Američko izvješće prilika za Iran]</ref>.
Red 100:
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4134614.stm BBC-ova kronologija ključnih događaja od 2002.]
* [http://www.commondreams.org/views04/1123-32.htm Abhinav K. Aima - Razumijeti nuklearni Iran]
* [http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1535777-2,00.html Časopis Time - intervju sa Mahmoudom AhmadinedžadomAhmadinežadom]
* [http://www.rferl.org/featuresarticle/2006/9/13C06751-5872-4EC2-8AAC-A1E738B11C29.html 118 nesvrstanih država članica UN-a podržava Iranski nuklearni program]
* [http://www.payvand.com/news/03/oct/1015.html Povijest Iranskog nuklearnog programa]