Mary Wollstonecraft Shelley – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
correcting typing mistake
Red 3:
'''Mary Wollstonecraft Shelley''' (rođena [[30. 8.|30. august]] [[1797]] u [[London]]u; umrla [[1. 2.|1. februara]] [[1851]]. u [[London]]u) je bila značajna engleska [[autorica]] ranog [[19. vijek]]a.
 
Mary Wollstonecraft je bila kćerka britanskog autora i filozofa [[William Godwin]] i u to vrijeme poznate feministkinje [[Mary Wollstonecraft]]. Majka joj je umrla 11 dana poslije njenog rođenja. Njen otac se [[1801]]. vjenčao sa Mary Jane Clairmont, udovicom sa dvoje djece. Sa deset godina Mary je napisala svoju prvu knjigu, jednu ličnu vezijuverziju stare dječije knjige ''Mounseer Nongtongpaw''.
U svojoj 16. godini upoznala je [[Percy Bysshe Shelley]], sa kojim se tri godine poslije, nakon smrti njegove žene, vjenčala. Mary ShellyShelley je imala troje djece od kojih su dvoje vrlo rano umrli.
 
Mary i Percy su [[1816]]te, u takozvanoj [[Godina bez ljeta|godini bez ljeta]], zajedno sa prijateljem [[George Gordon Byron|Lord Byron]] proveli zajednički odmor na Ženevskom jezeru. Zbog kišovitog vremena, njih troje su po cijeli dan pisali strašne priče od kojih je [[1818]]te nastao Mary Shellys roman ''Frankenstein or The modern Prometheu''. Ime "Frankenstein" je Mary vjerovatno uzela od dvorca Frankenstein, koji je vidjela na svom putovanju kotlinom [[Rhein]]e. Mary je bila veoma načitana žena, što se u mnogim motivima njenih romana oslikava. Smrt njenog supruga bio je također povod pisanju romana ''The Last Man'' ([[1826]]). U svojim romanima obrađivala je kako svoje tako i doživljaje iz kruga svojih prijatelja.