Stjepan Ostoja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Stjepan Ostoja (1378-rujan 1418.)je bio Bosanski kralj u dva perioda (maj 1398-maj 1404.) i (1409- 1418) == Porijeklo == Stjepan Ostoja je bio vanbračni sin Tvrtka I....
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Stjepan Ostoja (1378 - rujan 1418.)je bio Bosanski kralj u dva perioda (maj 1398-maj 1404.) i (1409 - septembar 1418)
== Porijeklo ==
Stjepan Ostoja je bio vanbračni sin [[Tvrtka I|Tvrtka I]].Ime Ostojine majke je nepoznato a prema [[Marvo Obrini|Marvu Obriniju]] to je bila neka plemkinja Vukoslava.Uglavnom Ostoja je bio vnabračno djete i rođen je 1378.Međutim postoje teorije da je Ostoja bio lažni porod Tvrtka I . Dubrovčani jednom prilikom kažu :''Ostoja Hrstić ili Krstić ga je progano...''Ao je ta teorija istiita onda je moguće da je Ostoja bio ženskom linijom povezan s Kotromanićima .Također neki kažu da je bio sin nekog Pavla . Ugalavnom krvno je bio povezan s Kotromanićima .
== Prva vladavina ==
Stjepan Ostoja je prije dolaska na vlast živio mirnim životom u nekom planinskom mjestu.U [[svibanj|svibnju]] 1398 nezadovoljna bosanska vlastela skida a vlasti bosansku monarhinju [[Jelena Gruba |Jelenu Grubu]].Vlastela na vlast dovodi Stjepana Ostoju.Prva vladvina je Stepjepana Ostoje protekla dobro.Njegovu prvu vladavinu obilježilo je prodaja Konvla Dubrovniku i Dubrovačko-bosanski rat.Ostoja je u travnju 1404. posjed oduzeo nekom plemiću koji je bio pod zaštitom hercega Hrvoja.Kasnije u svibnju 1404. bosanska vlastela protjeruje Ostoju iz Bosne i time on bježi u [[Ugarska|Ugarsku]] pod zaštitu [[SigismundŽigmund Luksemburški|SigismundaŽigmunda Luksemburškog]] u Ugarskoj Stjepan Ostoja provodi vrijeme u Budimu do 1407.
== Borba za krunu ==
Stjepan Ostoja je vršio napade na Bosnu preko ugarskog krlja.Godine 1407.Stjepan Ostoja osvaja krljevsku prijestolnicu[[Bobovac]].Gdje progoni svog polubrata [[Tvrtko II|Tvrtka II]].
== Druga vladavina ==
Stjepan Ostoja se početkom 1408. krunisao u Bobovcu.Bobavčku kapelu je pretvorio u malouzej Kotromanića.Bio je krljkralj-grditelj.Za vnjsku politiku nije se puno brinuo.Vladanje u državi nije ga puno zanimalo.Vlast je prepustio vlasteli.Njegovu drugu vladavinu su obilježeili upadi Osmanlija .
===== Sukob s Osmanlijama =====
 
Ostoja je zajedno s Žigmundom ratovao protiv hercega Hrvoja. Hrvoje je bio očajan pa je 1414. zatražio pomoć Osmanlija . To je bio jedan od mnogih osmanskih upada u Bosnu . Kasnije je osmanska vojska poražena u Lašavanskoj dolini od strane ugarskih vojnika .
== Zanimljivosti i naslijeđe ==
Stjepan Ostoja je bio pokušavao toliko suzbijati feudalce tako da je čak Blagajski dvor Kosača bio pod njegovoj upravi do 1418.Stjepan Ostoja je Jajce učinio kraljevskim gradom 1416.godine.