Razlike između izmjena na stranici "Nadžaf"

Dodano 49 bajtova ,  prije 8 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: migracija 49 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q168193 na Wikidati)
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
== Istorija ==
 
Nadžaf se nalazi pored antičkog persijskog mesta Suristan, iz dinastije Sasanida. Grad je podigao [[791|791.]] abasidski Kalif [[Harun al-Rašid|Harun al Rašid]].
Za vreme otomana grad je pretrpeo česte napade arapskih plemena pa je u 16. veku bio decimiran. U 18. veku grad je bio opsednut od strane Vahabija. 1803. reši se problem sa nedostatkom vode (Hindijski kanal) i tada se populacija naglo uvećava od 30.000 na 60.000. Jedno vreme je religiozno potpadao pod iranskim gradom Kom (Qom) a dominaciju postiže u 20. veku.
Nadžaf je oslobođen otomanske vlasti [[1915|1915.]] kada vlast preuzmu Britanci. 1918. arapi u pobuni ubiju britanskog guvernera. Britanci tada izstradaju grad i izvrše povratak na vlast pobedivši uporne šejkove.
 
== Grad i religija ==
 
Nadžaf danas predstavlja šiitsko sveto mesto u islamskoj religiji. Tamo je grob Ali ibn Abi Taliba poznatog kao [[Imam Ali]] (arapsko: علي بن أﺑﻲ طالب)), kojeg [[Šijitizam|Šiiti]] smatraju prvim [[Imam]]om a [[сунити|suniti]] četvrtim [[Kalif]]om. Tako se svake godine vrši [[hadžiluk]] Šiita u Džamiju Imama Alija. Po hierarhiji je Nadžaf iza Meke i Medine. U gradu je i najveće muslimansko groblje na svetu Vad-as-Salam gde su pokopani još druge značajne ličnosti Islama. Zajedno sa iranskim mestom Kom čine centar šiitske verske škole.
 
Šiiti vjeruju, da će na sudni dan Imam Ali ustati.
64.473

izmjene