Nadžaf – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 49 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q168193 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 20:
== Istorija ==
 
Nadžaf se nalazi pored antičkog persijskog mesta Suristan, iz dinastije Sasanida. Grad je podigao [[791|791.]] abasidski Kalif [[Harun al-Rašid|Harun al Rašid]].
Za vreme otomana grad je pretrpeo česte napade arapskih plemena pa je u 16. veku bio decimiran. U 18. veku grad je bio opsednut od strane Vahabija. 1803. reši se problem sa nedostatkom vode (Hindijski kanal) i tada se populacija naglo uvećava od 30.000 na 60.000. Jedno vreme je religiozno potpadao pod iranskim gradom Kom (Qom) a dominaciju postiže u 20. veku.
Nadžaf je oslobođen otomanske vlasti [[1915|1915.]] kada vlast preuzmu Britanci. 1918. arapi u pobuni ubiju britanskog guvernera. Britanci tada izstradaju grad i izvrše povratak na vlast pobedivši uporne šejkove.
 
== Grad i religija ==
 
Nadžaf danas predstavlja šiitsko sveto mesto u islamskoj religiji. Tamo je grob Ali ibn Abi Taliba poznatog kao [[Imam Ali]] (arapsko: علي بن أﺑﻲ طالب)), kojeg [[Šijitizam|Šiiti]] smatraju prvim [[Imam]]om a [[сунити|suniti]] četvrtim [[Kalif]]om. Tako se svake godine vrši [[hadžiluk]] Šiita u Džamiju Imama Alija. Po hierarhiji je Nadžaf iza Meke i Medine. U gradu je i najveće muslimansko groblje na svetu Vad-as-Salam gde su pokopani još druge značajne ličnosti Islama. Zajedno sa iranskim mestom Kom čine centar šiitske verske škole.
 
Šiiti vjeruju, da će na sudni dan Imam Ali ustati.