NFL – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 50 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1215884 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 9:
Divizije su: Istočna, Zapadna, Sjeverna i Južna, iako divizije ne predstavljaju sam zemljopisni položaj timova već su momčadi posložene prema rivalstvima.
 
Tijekom regularne sezone, svaka momčad igra 16 utakmica u razdoblju od 17 tjedana i to od [[rujanseptembar|rujna]] pa do [[siječanjjanuar|siječnja]]. Na kraju regularne sezone, 6 najboljih momčadi iz svake konferencije ulazi u [[doigravanje]] (playoff). Dvije najbolje momčadi iz svake konferencije igraju na kraju doigravanja veliko finale [[američki nogometfudbal|američkog nogometa]] poznato kao [[Superbowl|Super Bowl]], koje se svake godine početkom [[veljačafebruar|veljače]] održava na unaprijed određenom stadionu i jedan je od najgledanijih sportskih događaja na svijetu.
 
Tjedan dana kasnije najbolji igrači NFL-a iz jedne i druge konferencije nalaze se na utakmici "svih zvijezda" (All Stars utakmica) pod imenom [[Pro Bowl]], koja se svake godine održava na [[Havaji]]ma.
Red 98:
Nadalje, prva dva tima (prvi i drugi seed) u svakoj konferenciji imaju jedan [[vikend]] slobodan dok za to vrijeme treći i šesti, odnosno četvrti i peti seed igraju po jednu eliminacijsku utakmicu u prvoj rundi doigravanja ([[Wild Card]]). Sljedeće utakmice se igraju između pobjednika [[Wild Card]]a i timova koji su čekali (prvi ili drugi seed). Protivnici ovise o plasiranju, uvijek bolje plasirani tim igra protiv lošije plasiranog tima, i uvijek se igra kod kuće bolje plasiranog tima.
 
Poslije tih utakmica ostaju u svakoj konferenciji po dva tima koji igraju međusobno finale konferencije, a pobjednici konferencija igraju [[Superbowl|Super Bowl]] na prije utvrđenom mijestu.
 
= Draft =
 
Kako bi NFL-u pristupili novi igrači sa koledža oni moraju doći na draft. Moglo bi se reći da je draft regrutacija novih mladih snaga u ligu, a održava se svake godine tokom dva dana u [[travanjapril|travnju]] i u njemu sudjeluju svi timovi NFL-a. Tim koji je prošlu sezonu imao najgori učinak u ligi ima pravo na prvi izbor na draftu, tj. može birati najbolje rangiranog mladog igrača. Igrače potom biraju i drugi timovi redom od najslabijeg do najačeg iz prošle sezone i kada su svi timovi odabrali svojega igrača počinju iznova od najslabijega tima, i tako 7 puta. Pa na kraju svaki tim izabere po 7 igrača.
 
Prije samog drafta pozicije na draftu timovi mogu uzimati u obzir i kod tranzicija igrača.
 
= Vidi još =
* [[Američki fudbal|Američki nogomet]]
* [[Superbowl|Super Bowl]]
 
{{NFL}}