Vitamin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 88 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q34956 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 8:
Postoji oko 40-tak različitih tvari poznatih kao [[esencijalni nutrijent]]i u čovjekovoj [[prehrana|prehrani]]. Od tih 40-tak, [[13]] ih je prepoznato kao vitamini, [[15]] ih je prepoznato kao [[esencijalni minerali]], [[minerali u tragovima]] ili [[elektrolit]]i. Ostalih [[12]] su [[amonokiseline]].
 
Ime, vitamin, dao je poljski biokemičar Kazimierc Funk [[1912|1912.]] godine. izolirajući kristalnu tvar iz riže. ''Vita'' latinski znači ''[[život]]'', ''-amin'' znači ''[[Amin]]''; mislilo se da vitamini pripadaju aminima, što naravno nije točno, ali je ime ostalo do dan danas.
 
 
== Vitamini topljivi u vodi ==
 
Ovi vitamini se vrlo lako apsorbiraju direktno kroz gastrointestinalni trakt u [[krv]]. Kada se apsorbiraju, cirkuliraju kroz tijelo i spremni su za potrebe organizma. Većina vitamina topljivih u vodi nije pohranjena u tijelu u većim količinama kroz duži period. Kad koncentracija pređe određenu količinu, tijelo ih izbacuje van preko urina. U tim trenutcima [[mokraća|urin]] je bijele boje, za razliku od normalne žute boje urina.
 
* [[Vitamin B1]] (Tiamin)
Red 20:
* [[Vitamin B5]] (Pantotenska kiselina)
* [[Vitamin B6]] (Piridoksin)
* [[Biotin|Vitamin B7]] (Biotin) - vitamin H
* [[Vitamin B9]] (Folna kiselina) - vitamin M
* [[Vitamin B12]] (Kobalamin)
Red 36:
== Vitamini antioksidansi ==
 
Stanični metabolizam za proizvodnju energije neophodno treba [[kiseonik|kisik]]. U njegovom nedostatku javljaju se tzv. [[slobodni radikali]]. Za normalno funkcioniranje organizma slobodne radikale je potrebno kontinuirano neutralizirati. U tu svrhu služe antioksidansi:
* [[vitamin A]] (beta-karoten)
* [[vitamin C]] (djeluje zajedno s vitaminom E)
* [[vitamin D]] (sintetizira se pomoću [[Sunce|sunčeve]] [[svjetlost]]i)
* [[vitamin K]] (ima ulogu u mehanizmu [[koagulacijazgrušavanje krvi|zgrušavanja]])
 
== Vitamin T i U ==