Viskoznost – razlika između verzija

Dodano 5 bajtova ,  prije 9 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Robot: Removing lb,pl,eu,fr,he,es,hu,ms,lv,it,et,de,id,ja,bn,vi,sv,nl,pt,eo,sk,ru,en,no,ca,fi,uk,sl,nn,cs,bg,fa,hr,lt,da (strongly connected to sh:Viskoznost fluida))
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
'''Viskoznost''' (unutarnje trenje) je osobina tekućina i plinova da pružaju [[otpor]] međusobnom kretanju njihovih slojeva.
 
Jače viskozna tvar djeluje ljepljivo i teško se preljeva. [[Ulje]] ima veću viskoznost od [[Voda|vode]] ali ima manju [[Gustoćagustina|gustoću]] i pliva na vodi. Grijanjem ulje znatno gubi na viskoznosti dok se viskoznost vode smanjuje manje pri zagrijavanju. Viskoznost tvari opisuje koeficjent viskoznosti '''η''' i mjeri se u [[paskal]]-sekundama (Pa · s).
 
Neke tvari i njihov koeficjent viskoznosti '''η''':
Viskoznost [[motor]]nih ulja označava se posebnom ''SAE'' skalom američke udruge [[automobil]]skih [[inženjer]]a. Veći broj oznake označuje veću viskoznost. U motorima automobila se zato zimi preporučuje uporaba ulja ''SAE 10'' zimi, a ''SAE 30'' ljeti. U mjenjaču automobila koristi se ''SAE 90''.
 
Tvari vrlo velike viskoznosti na prijelazu su između amorfnih čvrstih tijela i tekućina. U većini tekućina viskoznost se smanjuje zagrijavanjem. U preradi plastičnih masa, gume ili polimera susreću se "''nenjutnovske''" tekućine ([[Engleskiengleski jezik|eng.]] Non-Newtonian fluids) kojima je osobina povećavanje viskoznosti zagrijavanjem.
{{Commonscat|Viscosity}}
 
64.473

izmjene