Vir (općina) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing en:Vir (strongly connected to sh:Vir (otok))
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 19:
 
== Zemljopis ==
Općina Vir te istoimeni [[ostrvo|otok]] smješten je na krajnjem sjeverozapadu Zadarske županije. Okružena je Virskim morem i Povljana|Povljanskim kanalom te brojnim manjim [[zaljev]]ima. S kopnom je povezana mostom. Od Zadra je udaljena 26 km, dok je najbliži [[grad]] [[Nin]] udaljen 15 km.
 
Općina Vir čini jedno naselje: Vir. Sa sjevera ga okružuje općina [[Povljana]] od koje je dijeli Povljanski kanal, na jugoistoku je općina [[Privlaka]] sa istoimenim središtem s kojom je povezan mostom preko Privlačkog gaza lučnim mostom iz [[1976]]. godine. Vir obuhvaća površinu od 22,38 km², dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija iznosi 31,43 km.
Red 32:
 
== Historija ==
Otok Vir se prvi puta u povijesnim dokumentima spominje [[1069]]. godine u darovnici kralja [[Petar Krešimir IV.|Petra Krešimira IV.]]. U spomenutom dokumentu otok Vir se naziva Ueru. Prvi stanovnici Vira bili su [[Liburni]], ilirsko pleme. Godine [[1908]]. virske obitelji (njih 89) otkupljuju otok Vir.
 
Krajem 1970-ih i početkom 1980-ih su najave vlade tadašnje [[Socijalistička republikaRepublika Hrvatska|Socijalističke republike Hrvatske]] kako upravo na otoku Vir namjerava sagraditi [[nuklearna elektrana|nuklearnu elektranu]] dovele do drastičnog pada cijena nekretnina. Mnogi su građani to iskoristili kako bi jeftino kupili zemljište za vikendice. Zbog toga je relativno brzo na Viru sagrađen veliki broj ne samo vikendica, nego i kuća i apartmana za iznajmljivanje turistima.
 
1993. godine Vir je dobio status općine.
Red 41:
 
== Gospodarstvo ==
Glavna djelatnost na otoku je [[turizam]]. Lokalno stanovništvo bavi se još i [[stočarstvo]]m, [[poljodjelstvopoljoprivreda|poljodjelstvom]]m i [[ribarstvo]]m.
 
== Slavni ljudi ==
Red 49:
* crkvica Sv. Jurja na Bandiri (12./13. stoljeće),
* Virske kapelice,
* [[Mlecimletačka Republika|mletačka]] utvrda Kaštelina.
 
== Obrazovanje ==
Vir je osnovnu školu dobio krajem [[19. stoljećevijek|19. stoljeća]]. U školsku godinu 1926./1927. bilo je upisano 129 učenika. Od školske godine [[1945]]./[[1946]]. pa na dalje na Viru se izvodi nastava u dvije škole - u Selu i zaseoku Lozice. Te godine je u seoskoj školi bilo upisano 129 učenika, a u školi u Lozicama 57 učenika. Do [[1975]]. godine na Viru je djelovala osmogodišnja škola, a od 1975. g. ukida se osmogodišnja škola te postaje četverogodišnja, a učenici od 5 do 8 razreda pohađaju Osnovnu školu Privlaka. Prvi dječji vrtić osnovan je [[1994]]. godine od strane Općine Vir.
 
== Kultura ==
Red 58:
 
== Sport ==
Prvi [[nogometfudbal|nogometni]]ni klub "Mornar" osnovan je 50-ih godina [[20. stoljećevijek|20. stoljeća]]. Godine [[1974]]. bio je formiran i [[košarka]]ški klub "Vir". Godine [[1989]]. osnovan je [[boćanje|boćarski]] klub "Vir" koji djeluje u prvoj županijskoj ligi. Na staroj tradiciji "Mornara", 1995. godine osnovan je nogometni klub "Vir" koji nastupa u županijskoj ligi.
 
== Vanjske veze ==