Mjerenje – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 83 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q12453 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
[[Datoteka:Water temperature amp oil pressure.jpg|thumb|Različiti instrumenti za mjerenje]]
'''Mjerenje''' je određivanje veličine nekoj pojavi ili nekom objektu. Ta veličina se iskazuje numerički (brojem) i jedinicom određene veličine. Mjeriti se mogu samo [[SIsI osnovneosnovna jedinicejedinica|osnovne veličine]] po [[SI|SI sistemsistemu]]u. To su:
* [[Dužina]]
* [[Masa]]
Red 12:
 
== Računanje sa veličinama ==
Za sve ostale veličine tzv. [[SIsI izvedeneizvedena jedinicejedinica|izvedene]], određivanje njihovih vrijednosti se ne vrši izračunavanjem nego računanjem osnovnih veličina. Kod računanja se mora obratiti pažnja na sljedeće stvari:
* Samo se vrijednosti istih veličina mogu sabirati i oduzmati
* Ako se kod sabiranja i oduzimanja istih veličina desi da su im [[mjernafizikalna jedinicaveličina|jedinice]] različite, onda se jedinice pretvaraju sve dok se ne dođe do iste jedinice i tek se onda vrijednosti mogu sabrati i oduzeti
* Kod sabiranja i oduzimanja, samo se vrijednosti saberu ili oduzmu, a jednica se prepiše (ona mora biti ista kod oba)
* Kod množenja i dijeljenja veličina i vrijednosti i njihove jedinice se množe i dijele
Red 38:
Pomoću metra ili neke druge sprave izmjerimo dužinu puta koju je taj automobil prešao. Uzmimo da je prešao 100 [[metara]].
 
Ako dan podijelimo na 86400 dijelova, onda izbrojimo koliko je takvih dijelova potrebno automobilu da pređe put od 100 metara. Taj dio se zove [[sekundasekund]]a i pretpostavimo da je automobilu trebalo 5 sekundi da pređe taj put.
 
Znači, izmjerili smo da je: