Razlike između izmjena na stranici "Vanmaterična trudnoća"

m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (Bot: migracija 34 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q207087 na Wikidati)
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
 
'''Ektopična trudnoća''' je svaka [[trudnoća]] koji nastaje nasađivanjem ([[implantacija]]) oplođenog jajašca u tkivo izvan za to predviđenog mjesta (endometrija tijela [[maternicamaterica|maternice]]).
 
Ektopična trudnoća u većini slučajeva (99%) nastaje u [[jajovodjajovodi|jajovodu]]u, što se naziva tubarna trudnoća. Osim jajovoda oplođena jajna stanica može se implantirati u [[jajnikjajnici|jajniku]]u (ovarijska trudnoća), [[trbušna šupljina|trbušnoj šupljini]] (abdominalna trudnoća) ili u vratu maternice (trudnoća u cerviksu uterusa). Oplođena jajna stanica može se implantirati i u [[atrezija|atretični]] rog maternice.
 
U upotrebi je i naziv izvanmaterična trudnoća što nije uvijek potpuno točno, jer ne obuhvaća sva mjesta implantacija (npr. u vratu maternice).
[[Ovulacija|Ovulacijom]] jajna stanice izlazi iz jajnika u trbušnu šupljinu, gdje je fimbrije jajovoda uvedu u jajovod. Oplodnja jajne stanice koja putuje prema maternici, odvija se u jajovodu. Oplođena stanica dobiva sposobnost implantacije u vrijeme kada doputuje u maternicu, gdje se implantira u zid tijela maternice. U slučaju poremećaja bilo kojega dijela prijenosa jajne stanice prije ili nakon oplodnje može doći do implantacije jajašca na krivom mjestu.
 
Najčešći uzrok poremećenog prijenosa jajašca je oštečenje [[epitel]]a ili [[mišićmišići|mišića]]a jajovoda, što je vrlo često posljedica [[upala]]. Uzrok ektopične trudnoće može biti i tumor maternice ili jajnika koji pritišće jajnik, [[endometrioza]] ili razvojni poremećaj jajovoda.
Ipak u otprilike trećine bolesnica se ne nalazi nikakvih razloga ektopičnoj trudnoći.
 
== Tubarna trudnoća (graviditas tubaria) ==
Jajovod je najčešće mjesto implantacije u ektopičnim trudnoćama (99%), a od toga najveći dio implantacija odvija se u proširenom ampularnom dijelu jajovoda (60%). Takva trudnoća obično završava tubarnim [[pobačajabortus|pobačajem]]em, rjeđe rupturom jajovoda. U prvom slučaju oplođeno jajašce izlazi kroz abdominalni kraj jajovoda u trbušnu šupljinu, a drugom plod, svojim rastom i razvojem, uzrokuje nastanak otvora na jajovodu kroz koji izlazi u abdomen. U oba slučaja plod ostane djelomično vezna za jajovod, iako se nalazi u trbušnoj šuljini, a može se i potpuno osloboditi. Plod obično umire prije abortusa, a može se naći i živ u trbušnoj šupljini.
Najčešći simptom kod kroničnog toka je [[bol (osjećaj)|bol]] koja nastaje rastezanjem jajovoda, dok kasnije dolazi do boli sa omaglicom, što je posljedica podražaja [[peritoneum]]a [[krv]]lju, nakon odljuštenja stijenke jajovoda ili rupture krvnih žila u jajovodu. Javlja se i oskudno krvarenje iz maternice koje trajno i ne prestaje, a obično slijedi nakon boli (posljedica ljuštenja maternice zbog nedovoljnog stimuliranja [[žuto tijelo|žutog tijela]]).
64.473

izmjene