Ur – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 9:
Mjesto Ura je bilo povoljno za trgovinu morem i također za kopnene rute u Arabiju. Mnoge velike grobnice, uključujuči tu od kraljice ''Puabi'', su bile izgrađene. Krajnje, kraljevi Ura su postali stvarni vladari cijelog [[Sumer]]a. Ovo se je dogodilo tokom prve dinastije Ura, koju je uspostavio kralj [[Mesanepada]]. Kraj ove dinastije je bio napad [[Sargon Akadski|Sargona Akadskog]] oko 2340. pne. O sljedećoj, drugoj, dinastiji se ne zna puno, jer je grad bio u padu tad.
 
Treča dinastija je uspostavljena kad je kralj [[Ur-Namu]] došao na vlast, vladajući između 2112. pne. i 2094. pne. Tokom njegove vladavine hramovi, uključujči i veliki hram ''Nani'', su bili izgrađeni, i poljoprivreda je bila poboljšana kroz navodnjavanje. Njegov zakonik je jedan od najstarijih poznatih dokumenata, stariji čak od [[HamurabiHammurabi|Hamurabijovog]]jovog zakonika. On i njegov nasljednik [[Shulgi|Šulgi]] su tokom vladavine smatrani kao bogovi, a i nakon smrti on je ostao junački lik. Treča dinastija je raspala oko 1950. pne. kad su Sumer osvojili [[ElamitiElam]]iti.
 
Krajnje i [[Babilon]] bi osvojio Ur. U 6. stoljeću pne. bilo je novih izgradnji u Uru pod vladavinom [[NebukadnezarNabukodonosor II|Nebukadnezara II]] od Babilona. Posljednji Babilonski kralj, [[Nabonidus]] od [[Babilonija|Babilonije]], je poboljšao glavni hram. Međutim, grad je počeo pad od otprilike 550. pne. i više nije bio naseljen nakon otprilike 500. pne., vjerovatno zbog suše, mjenjanje položaja rijeka, i povratka mora.