UNESCO – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
KLBot2 (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:Q7809
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
[[Datoteka:UNESCO_flag.png|thumb|right|UNESCO logo]]
 
'''UNESCO''' (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Organizacija za Obrazovanje, Nauku i Kulturu Ujedinjenih Nacija je specijalna agencija [[UNUjedinjeni narodi|Ujedinjenih Nacija]] osnovana [[1946]]. godine. Osnovni cilj organizacije je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje kolaboracije među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod pospješivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.
 
UNESCO ima 191 pripadnicu a glavno sjedište organizacije je u [[Pariz]]u sa preko 50 ureda širom svijeta. UNESCO upražnjava svoje aktivnosti u pet glavnih programa: obrazovanje, prirodne nauke, sociologija, kultura i komunikacije. UNESCO također sponzoriše projekte za pismenost, razvoj tehnike i pedagogije, internacionalne nauke, projekte regionalne kulturne historije, projekte promovisanja kulturne raznolikosti i programe koji podržavaju internacionalne dogovore o čuvanju svjetske kulturne i pripodne baštine.
 
Jedna od uloga UNESCO-a je da održava listu mjesta [[Svjetskasvetska baština|svjetske kulturne baštine]]. Ta mjesta se smatraju važnim prirodnim ili historijskim mjestima ili objektima čije očuvanje je važno za cjelokupnu svjetsku zajednicu. UNESCO s druge strane nije odgovoran da održava ili štiti mjesto koje je na njihovim listama.
{{Commonscat}}